Fransız Favikon.com internet sitesi, dünyada ve Türkiye’de sosyal medya içerik üreticilerinin sosyal medya yaratıcı etki listesini yayınladı. Dünya genelini merak edenler internet sayfasını inceleyip meraklarını giderebilirler. Ben size kapsamlı bir Türkiye durumu hazırladım.

Öncelikle influencer ne demek? Influencer, kendi alanında uzman kabul edilen ve sosyal medya üzerinde istikrarlı takipçileri olan, fikrine güvenilen ve onayları alınan kişi olarak tanımlanıyor. Bu kişiler sosyal medya üzerinden takipçilerini yönlendiriyor ve onlara önerilerde bulunuyor.

7C3C5209 Aad1 4961 9Ec7 59A38933E3Ee

Güvenilirliği otoritelerce kabul edilen yapay zeka tabanlı bu araştırmaya göre Instagram’da Türkiye’de yaratıcı etkin olan ilk üç influencer şu şekilde: 8.4 milyon takipçiyle Buse Zeynep ilk sırayı alıyor. Buse, özellikle yemek videoları paylaşıyor. İkinci sırada 12.2 milyon takipçiyle Arda Güler, üçüncü sırada ise 3 milyon takipçiyle Kerem Aktürkoğlu yer alıyor.

Ayrıca Türkiye’de tüm mecralar sıralamasında etkinlik açısından Rıdvan birinci olurken, cnzBurak 2’nci, Buse Zeynep 3’üncü, Arda Güler 4’üncü oldu. Tüm mecralarda; Nusret 8’de, Hadise 9’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15’inci sırada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 33’te, Cem Özkök 29’da, Demet Özdemir 31’de, Acun Ilıcalı 21’inci sırada yer aldı.

760Ad69B 740E 40D9 A320 E1F73832F8A6

Instagram'da kategorilere göre değerlendirmelere bakarsak, “kapsayıcı sosyal etki kategorisinde” birinci sırada 2 milyon takipçiyle gazeteci Ayşe Arman yer alırken, ikinci hesap ismi SiyahDergy, üçüncü hesap ismi ise Gülizar olarak yer alıyor.

Instagram pazarlama ve satış alanında; 1- Tuxtasinova, 2- Ahmet Balat oldu.

Instagram’da müzik alanında etkin kullanıcılar; 14.8 milyon takipçiyle Hadise birinci sırada yer alırken, 6.6 milyon ile Tarkan ikinci sırada yer aldı.

Medya ve hukuk alanında; 1- Efe Adabaş, 2- Yılmaz Özdil, 3- Selçuk Tepeli oldu.

Küresel ve Diplomasi kategorisinde; Filistin’e destek veren, İsrail’i ve ürünlerine boykot için ifşa paylaşımları yapan “Boykot Dedektifi” adlı hesap birinci oldu. Hesabın 680 bin takipçisi var. Kategoride ikinci ise Onur Kaplan.

Beşeri ve sosyal bilimlerde Prof. Dr. İlber Ortaylı 4.6 milyon Instagram takipçisiyle birinci oldu. İkinci ise Kız Atasözü hesabı oldu.

Motor ve motorsporlarında birinci 3.8 milyon takipçisiyle Zayn Sofuoğlu oldu. 2- Deniz Servan Narin, 3- Eda Akgün.

Instagram’da astrolog olarak 1’inci Oğuzhan Ceyhan, 2’nci Mine Ölmez yer aldı.

Instagram’da travesti kraliçesi Matmazel Hindistan Cevizi birinci sırada yer aldı. Alkol ve içki alanında liderliği Oğul Türkkan üstlendi.

Güzellik alanında 1- Münür Önlan, 2- Özge Yağız oldu. Drag Queens’te Matmazel Coco birinci oldu.

C5A9865D Cc84 4F63 9Ac5 9266A48F0B4E

Küresel liderler kategorisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birinci oldu.

Spor’da 1- Arda Güler, 2- Kerem Aktürkoğlu, 3- Türkiye Futbol Federasyonu oldu.

Gazeteciler kategorisinde 1- Yılmaz Özdil.

YouTube'da ise ilk üç sırasıyla; 10.8 milyon takipçiyle Rıdvan, 6.4 milyon takipçiyle Yeşim Sevinç, 8.5 milyon takipçiyle Barış Dada yer alıyor.

Yine YouTube’da hukuk, medya ve politika kategorisinde en etkin isimler sıralamasında 467 bin takipçisiyle Yılmaz Özdil birinci, 1.2 milyon ile Fatih Altaylı ikinci olurken üçüncü ise Yusuf Kayaalp oldu.

YouTube’da seyahat alanında sıralama; 1- Enes Aslanlı, 2- Azizbek Elov ve 3- Kerem Gök olarak listede yer aldı.

YouTube “doğaüstü” kategorisinde 1- Nawrs Mj, 2- Tuncer Merez, 3- Duha Ali oldu. YouTube’da travesti kraliçesi Çağla Akalın oldu.