Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in huzurunda iki ülke arasında 18 anlaşma imzalandı.

Ozb4

İŞ BİRLİĞİ İMZALARI

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Enformasyon ve Kitle İletişim Ajansı Arasında Medya ve İletişim Alanında İş Birliğine İlişkin Niyet Protokolü'ne imza attı.

Ozb3

"YATIRIMLARIN ARTMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özbekistan’daki Türk yatırımlarının her geçen gün artmasından memnuniyet duyuyoruz." dedi. 

Ozb1

5 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Erdoğan, "Atacağımız adımlarla birlikte 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize en kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

ÖZBEK HALKININ 6 ŞUBAT DAYANIŞMASI

Özbek halkının 6 Şubat depremlerinde Türkiye ile dayanışmasını unutmadıklarını kaydeden Erdoğan,  "Sayın Cumhurbaşkanının ve Özbek halkının 6 Şubat depremleri sonrasında ülkemizde sergilediği dayanışmayı şükranla hatırlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İSRAİL'E SİLAH DESTEĞİ VEREN ÜLKELER SUÇA ORTAK OLMAKTAN VAZGEÇMELİ"

Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinen Erdoğan, "İsrail’in katliamlarına cephane ve silah desteği veren ülkeler de artık bu suça ortak olmaktan vazgeçmeli. Vicdan ve sorumluluk sahibi tüm kesimleri, ateşkesin ivedilikle tesisi noktasında ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Gazze ile ilgili de, "Vicdan ve sorumluluk sahibi tüm kesimleri, ateşkesin ivedilikle tesisi noktasında ellerini taşın altına koymaya davet ediyorum." dedi.

MİRZİYOYEV: TARİHİ BELGE İMZALADIK 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesine ilişkin, "Geniş kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesi konusunda tarihi belgeyi imzaladık." diye konuştu.

Özbek Cumhurbaşkanı ayrıca, demokrasi ve insan haklarını savunan, önde gelen ve gelişen devletlerin Gazze'deki vahşete göz yumduğunu vurgulayarak, "Bu şiddetin durdurulması ve barış süreci başlatılması gerekiyor." dedi.

Ozb2-1

"BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULMASI ŞART"

"Gazze faciası"nın henüz çözülemeyen İsrail-Filistin sorununun sonucu olarak görüldüğünün altını çizen Mirziyoyev, "(Gazze'de) İstikrarlı ve kalıcı barışa ulaşmak için elbette bağımsız ve özgür Filistin devleti kurulması şart." ifadesini kullandı.

Mirziyoyev, Filistin sorununun tüm Orta Doğu bölgesinin temelinde yer aldığına işaret ederek, "Özbekistan, bu sorun konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan zatı devletlerinin adaletli girişimlerini her açıdan destekliyor." diye konuştu.