MSB (Milli Savunma Bakanlığı), Azerbaycan silahlı kuvvetleri ile ortaklaşa düzenlenen Mustafa Kemal Atatürk-2023 Askeri Tatbikatı'nın yeni görüntülerini paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya platformu X’teki @tcsavunma kurumsal onaylı hesabından paylaşılan görüntülerde, Türkiye ve Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin kara ve hava unsurlarının hedefleri tam isabetle vurduğuna dair anlar bulunuyor.

MSB’nin paylaşımında, "Biz, iki bedende bir canız. Biz, gerektiğinde tek yumruğuz. Azerbaycan Türkü gardaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz Mustafa Kemal Atatürk-2023 Tatbikatı'nda kahraman askerlerimiz yine bizleri ziyadesiyle gururlandırdı. Birliğimiz, dirliğimiz ve gücümüz daim olsun." denildi.

DÜN İLK GÖRÜNTÜLER YAYINLANMIŞTI

Türkiye ile Azerbaycan'ın birliktelik içinde Azerbaycan'da organize ettiği "Mustafa Kemal Atatürk 2023" isimli ortak tatbikatının dün öne çıkan "Seçkin Gözlemci Günü"nde, Türk F-16 jetleri ve Bayraktar TB2 SİHA'lar aracılığıyla düşman simülasyonları başarılı bir şekilde neutralize edilmişti.

Türkiye'nin kuruluşunun yüzüncü yılını anmak amacıyla gerçekleşen bu tatbikatta "Seçkin Gözlemci Günü"ne katılım gösteren isimler arasında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Azerbaycanlı mevkidaşı Zakir Hasanov ve Tacikistan Savunma Bakanı Şerali Mirzon bulunuyordu.

Bakü civarında belirlenen askeri eğitim sahasındaki gösteriler, sahiden gerçekleşen savaş manzaralarını hatırlatmıştı.

TATBİKATTA ÖNE ÇIKAN ANLAR

Tatbikatın ilk aşamasında, Türk ve Azerbaycan komando ekipleri, simüle edilen düşman mevzilerini hızla kontrol altına almıştı.

Düşmanın hava savunma gücünün etkisiz bırakılmasının ardından, Türk F-16 jetleri hedefleri başarıyla vurmuştu.

Tank birliklerinin hedefe saldırısını müteakip, Bayraktar TB2 SİHA'lar düşmanın "İskender" ve "Toçka-U" füze sistemlerini kesin atışlarla yok etmişti.

Tatbikatta bir diğer dikkat çeken an ise, zırhlı taşıtlarla gerçekleştirilen taarruz ve Türk-Azerbaycan özel kuvvetlerinin düşmanın arka hattına havadan inişi, buradan da önemli komutanları esir alışlarıydı.

Bu devasa tatbikatta Bakü'nün dışında Nahçıvan ve özgürlüğüne kavuşmuş bölgelerde de senaryolar hayata geçirilmişti. Etkinlikte 3 bin askeri personel, 130 zırhlı taşıt, 100'ü aşkın top ve füze sistemi, 20'ye yakın hava aracı görev almıştı.

Bu özel tatbikatın, Türk ve Azerbaycan askeri kuvvetleri arasındaki iş birliği ve koordinasyonun daha da pekiştirilmesi hedefiyle "Mustafa Kemal Atatürk 2023" adı altında düzenlendiği ve 25 Ekim 2023 Çarşamba günü (bugün) sona ereceği belirtilmişti.

Kaynak: AA