TCMB yine 500 baz puan artırdı politika faizini. Dolar hala yükselmeye meyal tavırlar çiziyor. Hani düşmesi imkansız anladık, bari yukarı ivmelenmesi engelleyebilse umuduyla yapılıyor demekki faiz artışlarının gayesi.
Faiz yükseldi ama döviz de yükseliyor…. Sıkıntı tahminimizden büyük mü?

500 puanlık artışın bu şartlarda enflasyonla mücadele için zayıf kaldığını düşünüyorum. Potitika faizi 45 lere mevduat faizi 60 lara yükselmeden enflasyon hız keseceğe benzemiyor.

Faizleri o kadar artırmamıza rağmen yabancı niye gelmiyor? Yabancı ilave tedbirler ve yapısal reform istiyor olabilir. Ayrıca kötü sürprizlerden korkuyor olabilirler. Bir gece mb başkanı değişebilir veya mehmet bey istifa edebilir. Faiz artırma dışında parasal sıkılaşma ve mevduat faizlerinin yükselmesi gerekiyor. Bunun yanısıra hükümetin artık tasarruf tedbirleri uygulanması bekleniyor olabilir. Hepsinden ötesi hükümetin kurana el basıp inandık ve iman ettik Ortodoks olmaya demesini bekliyor dış dünya. Negatif reel faizden kurtulup pozitif reel faiz istasyonuna bir an önce ulaşılması gerekiyor. Enflasyonun belinin kırılması gerekiyor. Enflasyonun nedeninin faiz olmadığını, düşük faizin enflasyonun ve bedavacılığın; zombi şirketlerin ve sermayenin fıçında geniş halk kitlelerini fakirleştirdiğini; düşük faizin halktan belirli kesimlere ve zenginlere servet transferi olduğunu anlamak gerekiyor. Yaşasın pozitif reel faiz diyerek bitirelim.

Son söz: Ne diyordu Zarifoğlu "Onca sevgiye rağmen kalbi filizlenmemişse toprağı sen değilsindir."

Tadımlık: ''Yolu rastgele yürürsen ömür olur, denginle yürürsen şiir olur.''

Cahit Zarifoğlu

Anımsatma: Artık kazandıklarının karşılığı olarak, az gülsünler, çok ağlasınlar.

Tevbe Suresi 82

Not 1: "Hayır ayakkabılarını boyamıyorum!" dediği anda, fırça kullanmasını beceremeyen efendi çaresiz kalacaktır.

İsmet Özel

Not 2: Ya Rab sen de bilirsin ki,
Bir sen varsın bana yakın..

Not 3: Çocukken Napolililerle Maradona arasında aşka tanıklık etmiştim. Gençliğimde Roma taraftarıyla Totti arasındaki muhabbete şahit oldum. Orta yaşlarımda da GS ve İcardi arasında benzer bir aşkı gözlüyorum. Rakip falan demeden izlemenin tadını çıkarmamız lazım, çok nadir bir hadise.

Not 4: Yazar Mark Urban: "Hamas'ın Gazze'yi terk ederek Lübnan'a, Türkiye'ye veya başka bir yere sığınmayı düşünebileceğine dair söylentile şu anda yürütülmekte olan gizli diplomasiye dair şaşırtıcı bir gerçeği temsil ediyor. 

Not 5: Kurtuluş mücadelesi verilirken, o mücadeleyi yürüten örgüt neler yapabilir, neler yapamaz belirsizliği var. Konuya az da olsa ‘her şey mübah’ gözüyle yaklaşanlar da var, ancak ancak genel kabul, o mücadelede kullanılacak yöntemlerin de sınırsız olmayacağı yönünde…
Kadınlar ve çocukların ölümüne sebep olunabilir, savaşçı olmayanlar rehine alınabilir mi?
Son eylemiyle Hamas bu soruların daha güçlü sorulmasına yol açtı.
Galiba -hatta galiba da değil- Hamas kabul edilebilir sınırı aşmış oldu.

Beş binden fazla Filistinli’yi özgürlüğüne kavuşturmak için planlanmış eylemin sonunda, İsrail’in o eylemi fırsat sayarak başlattığı ‘topyekün savaş’ta, bugüne kadar, neredeyse kurtulmayı bekleyen mahkum sayısına yakın Gazzeli hayatını kaybetmiş oldu.

Seçilen eylem türünün ‘ahlakiliği’ de hiç kuşkusuz sorgulanmayı hak ediyor ama Netanyahu İsraili’nin ne kadar acımasız olduğunu bilmesi gereken örgütün kendi insanlarının hayatını tehlikeye atacak bir girişimde bulunması kabul edilebilir bir şey değil.

Fırsat bilip eylemi binlerce Gazzelinin ölümüne sebep olan bir savaşa dönüştüren İsrail kaybediyor ama galiba yaptığı kolayca savunulamayan Hamas da kayıpta.

Not 6: Hayal dünyasında yaşamaya karar vermiş bir topluluğun (hele ki çoğunluğu oluşturuyorsa bu topluluk) gerçeklerle işi olmaz.

Hatta gerçeklerden de gerçeği ifade edenlerden de nefret ederler.

Not 7: Gazze’de yaşananlar, artık çürümüşlüğün, postmodern ıtriyatla bastırılamayacak derecede kokuştuğu aşamadır. Gazze herkese bir panik dalgası, şaşkınlık ve çâresizlik yaşatıyor. Vaktiyle hayvanlıkla özdeş görülen ve soykırıma uğramış bir toplum, insanlığın gözü önünde üstelik Filistinlilerin hayvan olduğunu açık açık ilân ederek nasıl bir soykırım yapabiliyor?