Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ATÜ) rektör yardımcısı olarak görev yapan kardeşi Prof. Dr. Cihan Çetinkaya ‘Nitelikli Dolandırıcılık’ suçundan Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şube ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı.
İddiaya göre Cihan Çetinkaya, 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle kendisini mağdur eden ve cezaevinde bulunan H.G'nin ağabeyi F.G. ile temasa geçti.
TAHLİYE İÇİN 3 MİLYON TL İSTEDİ
Mağduriyetinin giderilmesini talep eden Cihan Çetinkaya, iddiaya göre F.G'den 1 milyon 500 bin TL para aldı. Ancak buna rağmen F.G'in kardeşi tahliye olmadı. Ardından F.G. ile tekrar temasa geçen Cihan Çetinkaya, kardeşinin tahliye olabilmesi için üst düzey tanıdıkları olduğunu, tahliye işlemi ve şikayetinden vazgeçmesi için F.G.'ten 3 milyon TL istedi.
SUÇÜSTÜ YAKALANDI
F.G'nin şikayeti üzerine harekete geçen Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şube ekipleri, şüpheli Cihan Çetinkaya'yı 1 milyon 400 TL'yi teslim alacağı sırada suçüstü yakaladı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Cihan Çetinkaya, 'Nitelikli Dolandırıcılık' suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.
İFADESİNE EKRAN HABER ULAŞTI
Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Cihan Çetinkaya'nın ifadesi alındı. Başsavcılıktaki o ifadeye ise Ekran Haber ulaştı. 6 Şubat depremlerinde Malatya'da ailesinin yaşadığı evin zarar gördüğünü, yeniden inşası için 1 milyon 500 bin TL gerektiğini ve arabasını satmaya karar verdiğini belirten Çetinkaya, ifadesinin devamında şunları söyledi;
"BU SEBEPLE F.G’YE BU RAKAMI SÖYLEDİM"
"H.G'nin abisi olduğunu beyan eden F.G. beni aradı. Konuşmalarımızda ben kendisine 3 milyon TL gibi bir rakam telaffuz ettim. 3 milyon TL yerinde dönüşüm yapacak olan müteahhidin ikinci aşamada bizden istediği paradır. Bu sebeple F.G'ye bu rakamı söyledim. Ayrıca bu para şikayetimden vazgeçmem için uzlaşmak amacıyla istediğim paradır."
"SAVCI BEYİN ADINI KULLANMADIM"
Tahliye için üst düzey tanıdıkları olduğunu söylediği yönündeki iddiaları reddeden Cihan Çetinkaya, F.G'nin savcılığa sunduğu ses kayıtları için ise şunları beyan etti;
"Biz F.G ile toplamda 25 saat görüşme yapmışızdır. Görüşmenin akışında neler söylenildiğini tam olarak hatırlamıyorum ancak müşteki birtakım sözleri cımbız ile çekip, kayda almıştır. Ben şu anda siber dolandırıcılığın mağduruyum. Ses kayıtları ile profesyonel bir şekilde oynamış olabilirler. Ben kesinlikle savcı beyin adını kullanmadım."
"DİLEKÇEMİ SAVCI BEYE İLETECEĞİMİ SÖYLEDİM"
Adana Cumhuriyet Başsavcısıyla katıldığı bir törende tanıştığını ancak telefon numarasının kendisinde kayıtlı olmadığını dile getiren Cihan Çetinkaya, ifadesine şöyle devam etti;
"F.G'nin kardeşinin dosyasına bakan savcıyı bu olay ile tanırım. Bu dosya ile ilgili müşteki olmam nedeniyle kendisiyle görüştüm ve süreç ile alakalı beni bilgilendirdi. Konuşma sırasında şikayetten vazgeçme dilekçemi savcı beye ileteceğimi söylemiştim. Ancak başsavcıya WhatsApp üzerinden dilekçeyi göndereceğimi söylemem mümkün değildir."
SERBEST BIRAKILDI
Savcılıktaki ifadesi tamamlanan Cihan Çetinkaya, yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
GÖREVDEN ALINDI
Öte yandan Prof. Dr. Cihan Çetinkaya'nın olayın ortaya çıkması üzerine ATÜ Rektör Yardımcılığı görevinden alındığı öğrenildi.