Ekran Haber’in özel haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın kardeşi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cihan Çetinkaya, 9 Aralık 2024’te “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Cihan Çetinkaya’nın bir suçlunun serbest bırakılması vaadiyle 3 milyon lira para aldığı iddia edilmişti. Adana Cumhuriyet Başsavcılığının, Çetinkaya hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlanarak, iddianame hazırlandı.
HER ŞEY ÇETİNKAYA’NIN DOLANDIRILMASIYLA BAŞLADI
İddianameye göre her şey Cihan Çetinkaya’nın H.G’nin de içlerinde bulunduğu dört kişi tarafından “sazan sarmalı” yöntemiyle dolandırılmasıyla başladı. Çetinkaya, dolandırıcılara 1.5 milyon lirasını kaptırdı. Bunun üzerine otogalericilik yapan H.G. 10 Eylül 2024’te gözaltına alınıp 13 Eylül’de tutuklandı.
DOLANDIRICININ AĞABEYİNDEN ÇETİNKAYA’YA TELEFON
H.G’nin gözaltında olduğu dört günlük süreçte ağabeyi F.G., dosyada mağdur olarak yer alan Cihan Çetinkaya’ya ulaşarak 1.5 milyon liralık zararını gidermeyi teklif etti. F.G. zararı karşılayarak kardeşinin etkin pişmanlıktan yararlanmasını ve ileride alacağı cezadan indirim yapılmasını amaçlıyordu. Ancak Çetinkaya zararının daha fazla olduğunu söyledi. F.G. bu kez de dosyadaki diğer mağdur A.D.’ye 1.5 milyon lira yatırdı. Ancak kardeşi tutuklandı.
ÇETİNKAYA FAZLASINI İSTEDİ, TAHLİYE VADDETTİ
F.G. yaklaşık 20 gün sonra tekrar Çetinkaya’yı aradı ve şikayetini çekmesini istedi. F.G.’nin iddiasına göre; Çetinkaya bu görüşmede 3 milyon lira daha para istedi. Görüşmede, H.G.’nin tahliyesinin elinde olduğunu söyledi, tahliyeyi tanıdığı kamu görevlileri vasıtasıyla sağlayacağını belirtti ve “Dilekçeyi WhatsApp'tan iletirim. Ben sadece bu şekilde beynimi soğuturum. Onun haricinde benim beynimin soğuması mümkün değildir" dedi. F.G., Çetinkaya’nın “H.G. başka şekilde tahliye olursa peşine büyük mafyalar takarım” dediğini de iddia etti.
“TAHLİYESİ ELİMDE“
Bunun üzerine aralarındaki görüşmeleri kaydeden F.G. savcılığa giderek şikayetçi oldu. Kayıt altına alınan görüşmelerden bir başkasında Çetinkaya, F.G.’ye “Tek sorumlu olduğu dosya benim dosyam, iki yıl boşa cezayı aldıktan sonra diğer dosyanın vahameti de buna benzeyebilir. Yani ben dersime iyi çalıştım, buradan sekerse ben bu şikayeti çekersem bu şikayeti çektikten sonra H.'nin hayatı daha rahat... Diğer davalardan beraat etme olasılığı var” dedi.
Çetinkaya'nın iddianamedeki diğer ses kayıtlarında da benzer şeyler söyleyerek F.G.’yi, kardeşinin tahliyesinin kendi elinde olduğuna ikna etmeye çalıştığı görüldü.
TÜİK Başkanı'nın kardeşi Prof. Dr. Cihan Çetinkaya
“6 AY SÜRMEZ”
F.G., 3 milyon lirayı verdiğinde kardeşinin kesin olarak tahliye olup olmayacağını sorduğunda da “Sen haklısın gardaşım. 6 ay beklemez ama benim durumumu düşün bunu garanti altına almaz hiç kimse. Yani şöyle söyleyeyim 6 ay sürmez” yanıtı verdi.
FİLM GİBİ SUÇÜSTÜ OPERASYONU
Bu görüşmenin sonunda F.G. savcılığa giderek durumu anlattı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla harekete geçildi ve 1 milyon 400 bin TL’lik banknotların seri numaraları alınarak tutanağa bağlandı. Cihan Çetinkaya’yla F.G. bir bankanın önünde buluştu. Çetinkaya buluşmaya resmi plakalı aracıyla geldi. F.G. arabasının bagajındaki para çantasını Çetinkaya’ya verdi. Çetinkaya, içinde 3 milyon lira olduğunu düşündüğü çantayla bankaya girdiğinde suçüstü yapılarak gözaltına aldı.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Çetinkaya ifadesinde, şikayetini çekmek için 3 milyon TL istediğini kabul etse de, tahliye için kamu görevlilerinin ismini kullandığına daire suçlamaları reddetti.
15 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İddianamede Çetinkaya’nın “Nitelikli Dolandırıcılık” suçundan 4,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. Çetinkaya’nın “Türk Ceza Kanunu’nun 158/2. maddesinde yer alan ‘Kamu Görevlileri ile İlişkisi Olduğundan Bahisle Bir İşin Gördürüleceği Vaadiyle Dolandırıcılık’ suçunu işlediği anlaşılmakta” denildi. Çetinkaya önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.