Gazete Duvar'dan Can Bursalı'ya konuşan Tuğrul Türkeş, söyleyeceklerinin sadece kendisini bağladığını, AK Parti adına konuşmadığını vurgulayarak "Ülkenin yararına bir şey yapıyor musun yapmıyor musun, millilik böyle ölçülür. Türkiye çok önemli bir coğrafyadadır, bir devlet geleneği vardır. Türkiye'yi yarına nasıl taşıyacağımız önemlidir. Geçmiş, sadece laboratuvar olarak bize yarar. Bizim yarına bakmamız lazım" dedi. 

"7 YIL SÜREN YARGILAMA MI OLUR"

"Milli yargı" kavramı sorulan Türkeş, "Avrupa'da bize mealen şunu diyorlar: İç hukuk bize yeterli diyorsanız, bizce mahsuru yok, buradan ayrılın. Mesela Osman Kavala'nın durumu, laboratuvar gibidir. Altını kırmızıyla çizmek gerekir. Osman Kavala, casusluktan hüküm giymedi. Bu suçlamada delil bulunamadı, adam beraat etti. Gezi Parkı'yla ilgili davadan yargılandı. Ama 7 yıl süren bir yargılama mı olur?" diye konuştu. 

"Tuğrul Türkeş'in bu davayla niye ilgilendiği belli oldu" diyenlere de tepki gösteren Türkeş, "Hilal Zengin (Kavala'nın avukatı) benim arkadaşım olan Mürteza Zengin'in yeğeni. Böyle olmasa ben ilgilenmeyecek miydim? Kafaya bak sen. Adama kızıl milyarder diyorlar. Milyarder olmanın Türk Ceza Kanunu'nda bir yeri mi var? Açık yeşil milyarder, turuncu milyarder mi diyeceğiz? Kaldı ki, iddialar doğruysa Osman Kavala bir turuncu milyarder" dedi. 

"OSMAN KAVALA'YI HİÇ GÖRMEDİM"

Kavala'nın "uzun yargılama sürelerinin bir sembolü haline geldiğini" de söyleyen Türkeş, hukuk doğrudan işlemediği için ekonominin iyileşmesi konusunda zorluklar yaşandığını ifade etti. "Türkiye'nin önündeki iki mesele hukuk ve ekonomidir. Bunları çözebilirsek, Türkiye'nin geleceğine dair sorunları da çözmüş oluruz. Ekleyeyim; ben hayatımda Osman Kavala'yı hiç görmedim" diyen Türkeş, Osman Kavala'nın siyasi görüşlerini paylaşmadığına da dikkat çekti. 

Türkeş, "Kavala'yı cezaevinde ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna "Bakanımız Yılmaz Tunç'tan rica ettim. Uygun bir zamanda görüşmek için izin istedim. Bir ara ziyaret edeceğim. Osman Kavala'yı ilk kez o ziyarette görmüş olacağım. İşte gerçek millilik, yurtseverlik bu. Bana öğretilen milliyetçilik bu. Türkiye için en iyi şartlarda kaynak bulmak gerekir. Ayrıca, ben hayatının 7 yılını, ömrünün 10'da 1'ini cezaevinde geçirmiş bir babanın çocuğuyum" diye cevap verdi. 

Editör: Haber Merkezi