Prof. Dr. Hasan Ünal, Donald Trump'a yapılması muhtemel suikasti ilki 14 Şubat 2024 olmak üzere üç ayrı yazıda kaleme aldı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ünal'ın, paylaşımını Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da yayımlayarak okunmasını tavsiye etti.

Prof. Dr. Ünal'ın 14 Şubat'taki yazısına konu olan bölüm şöyle;

"Trump’ın Ukrayna, Orta Doğu, NATO, Amerikan silah şirketlerinin öncü rol oynadığı Derin Devlet yapısına ilişkin sıklıkla dile getirdiği eleştirileri çerçevesinde Putin’in açıklamalarını değerlendirmek yerinde olur. Sonuçta 2024 başkanlık seçimlerini Biden’ın kazanması ihtimali oldukça düşük; buna karşılık bir suikasta kurban gitmezse Trump’ın kazanması yüksek ihtimal. Özellikle Amerika’da Derin Devlet yapısı dışındaki entelektüel kitlenin ve genel hatlarıyla kamuoyunun Ukrayna’ya verilen sınırsız ve şartsız desteği sorgulamaya başladığı dikkate alındığında Putin’in verdiği mesajlar seçimlerde Trump’ın bu konuda elini güçlendirebilir. Ayrıca Beyaz Saray’da Trump olduğu zaman Rusya’nın Ukrayna konusunda Amerika ile yapacağı müzakereleri ve varacağı uzlaşmayı kolaylaştırabilir. Putin verdiği barışçı mesajlarla Batı’da bir yandan kendisi aleyhine oluşturulan diktatör vd. imajları kırarken veya en azından çatlatırken bir sonraki aşamada Trump ile neleri/nasıl konuşmaya hazır olduğunu göstermiş oluyor."

DERİN DEVLET VURGUSU 

Ünal'ın 22 Mart'taki yazısı da Amerika'daki derin devlete vurgu yapılmıştı;

"Trump’ın seçimleri kazanması mevcut denklemdeki olumsuz unsurları bir anda ortadan kaldırabilir. Örneğin, 2025 yılının Ocak sonlarında Beyaz Saray’a tekrar yerleşecek olan Trump kısa bir süre içerisinde silah şirketlerini de ikna ederek veya onlara rağmen Ukrayna’ya silah/para yardımını kesme kararı alırsa müzakere ve barıştan yana olduğunu söyleyen Putin’i ciddi bir sınamaya tabi tutabilir. Savaşa baştan beri karşı olduğu ve kendisi görevde olsa savaşa kesinlikle izin vermeyeceğini sürekli söylediği için Trump, sırtında yumurta küfesiyle göreve başlamayacak ve bu da ona ciddi bir hareket imkanı sağlayacaktır. Fakat anketlerde oldukça şanslı görünen Trump’ın kazanmasını engellemek için ABD Derin Devleti’nin neler yapabileceğini bilmiyoruz. Amerika ile sıkı bağları olduğu bilinen Macron’un ‘Amerika’dan aldığı bilgilere göre’ Trump’ın kazanmayacağını söylemesi ise oldukça ilginç ve bu yöndeki endişelerin artmasına sebep oluyor."

Ünal 28 Mart'taki yazısında da, "Amerika’da, eğer bir suikast vb. girişimiyle önü kesilmezse Trump’ın gelişi önlenemez gibi görünüyor" yazmıştı. 

PROF. DR. HASAN ÜNAL KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu (1981) olan Prof. Dr. Hasan Ünal doktorasını İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’nde yapmıştır (1986-1993). Türkiye’ye dönüşünde Ankara Bilkent Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde göreve başlayan Ünal burada Ankara Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne geçtiği 2008 yılına kadar çalışmıştır. Gazi ve daha sonra da Atılım Üniversitesi’nde toplamda on yıl çalışan Ünal, daha sonra farklı üniversitelerde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde çalışmalarını sürdürdü.  Akıcı bir İngilizceye sahip olan Ünal, akademik çalışmalarını yürütecek düzeyde Fransızca ve Yunanca da bilmektedir.

Editör: Haber Merkezi