İsrail’in 7 Ekim’den bu tarafa 38 günde tam abluka, ambargo ve işgal altında tuttuğu Gazze’de hastane, ambulans, okul, cami, kilise, mülteci kampı ve BM binalarını hedef alarak büyük yıkım gerçekleştirmesi, ABD’nin ise bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden yürütülen katliama açıkça destek vermesi sebebiyle savaş suçlarına tepki olarak hem İsrail hem de ABD mallarına karşı bireysel ya da kurumsal olarak boykot uygulanıyor. 12 Kasım 2023 itibariyle Gazze'deki İsrail ordusunun saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 4609'u çocuk, 3100'ü kadın 11.180’e yükseldi. Ancak enkaz altında olduğu değerlendirilen 1700'ü çocuk 3250 kişi hakkında kayıp ihbarı yapıldı. İsrail’in iletişim ağlarını vurması sebebiyle Gazze’deki Sağlık Bakanlığı da Filistin Sağlık Bakanlığı da sağlıklı sayım yapamıyor. Her biri bir can olan rakamlara Türk halkı, ABD ve İsrail mal ve hizmetlerine yönelik boykotla karşılık veriyor. Boykota güçlü şekilde banka kart ödeme sistemi de eklendi. İsrail’in Gazze geneline ve Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak Türkiye’deki müşterilerin ABD merkezli Visa ve Mastercard’ı terk ederek Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2017’de milli ve yerli olarak geliştirilen TROY kart sistemine geçişi, TROY ödeme ağının kullanım hacmini bir önceki ay olan Ekim’e göre yüzde 60’ı aşan oranda yükseltti. Açılımı “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi” olan TROY kart sayısı ise 20 milyonu geçti.

TROY KART NEDİR? TROY KART KİMİN? TROY KART HANGİ ÜLKENİN?

Türkiye’deki banka ödeme sistem ağının büyük bölümüne sahip olan Mastercard ve Visacard, sağladığı hizmet nedeniyle %1,5 komisyon alıyor. Öyle ki, bakkallardan kar marjı çok düşük ürün alan müşterilerden “Banka bizden komisyon kesiyor” denilerek kart kullanımına esnaf tarafından bu ücret yansıtılıyor. Amerikan merkezli olan ve Biden yönetimi gibi şirketlerin de İsrail’e destek verdiği değerlendirilen firmalara tepki olarak Türk halkı, ödeme sistemi olarak Mastercard ve Visa ödeme yöntemini terk ederek Türkiye yerlisi BKM yani Bankalararası Kart Merkezi tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen TROY kart sistemine geçiyor. Geçiş nedeniyle TROY sisteminin kullanım hacmi bir önceki aya göre yüzde 60’ı geçecek oranda artarak, 50 milyar liranın üzerine çıktı. ABD ve İsrail mal ve hizmetlerine verilen tutarın Gazze’deki bebek, çocuk, yaşlı, kadın ve toprakları gasp edilmiş sivil masumların üzerine mermi ve bomba olarak yağıyor. Halk da paralarının birer mermiye dönüşmesini istemediği için TROY kart sistemine geçerek Türkiye’nin kendi Bankalararası Kart Merkezi’nde kalmasını arzuluyor.

TROY KART ÖZELLİKLERİ

Türk müşterileri ve işletmeleri için güvenilir ve hızlı bir ödeme çözümü sunan TROY Kart, yerli ve milli bir kimliğe sahip. Bu nedenle Türkiye'de finansal işlemler daha hızlı ve bağımsız biçimde sürdürülebilir hale geliyor ve aynı zamanda başta İsrail destekçisi ve Amerika merkezli olmak üzere uluslararası finans şirketlerine olan bağımlılığı azaltıyor. Üstelik Türkiye genelinde tüm pos cihazlarında, ATM’lerde ve e-ticaret sitelerinde rahatlıkla ve güvenle kullanılabiliyor. TROY ürünleri, temassız ödeme cep telefonu cihazlarında mobil temassız ödeme teknolojilerini de içinde barındırıyor. Özetle Mastercard ya da Visa ödeme yöntemini terk ederek TROY’a geçenler dezavantajlı duruma düşmüyor. Bilakis yerli ve güvenilir bir sistemde yerlerini almış oluyor.

TROY'A NASIL GEÇİLİR?

Visa ya da Mastercard’dan TROY’a geçiş aslında çok kolay. Banka müşterileri bankalardan aldıkları ellerinde bulunan kartlarını bankalarına başvurarak kolaylıkla TROY logolu kartlarla değiştirebiliyor ya da TROY ödeme sistemine sahip yeni bir kart başvurusu yapabiliyor. Ancak çok daha kolay yolu var. Müşteri, kartı almış olduğu bankayı arıyor ve “Kartlarımı TROY’a taşımak istiyorum” diyor. Müşteri temsilcisi ise telefonda müşterisine, “Hangi kartlarınızı taşımak istiyorsunuz?” sorusunu yöneltiyor. Sorunun ayrıntısında ise “bireysel kredi kartı”, “ticari kredi kartı”, “banka kartı” ve “ön ödemeli kart” olarak farklı ürün grupları bulunuyor. Bankadan aldığınız kartları sistemde gören müşteri temsilcisi, sadece birkaç karta sahip iseniz, doğrudan sahip olduğunuz kartları soruyor. Her kart için geçiş onayı talep ediliyor. Banka müşteri temsilcisinin onay talebine “evet” yanıtı veren müşterinin talebi yerine getiriliyor. Kartın müşterinin belirttiği adrese ulaşımı ise 5 iş günü sürüyor.

TROY’A GEÇTİKTEN SONRA ŞİFRE NASIL AKTİF EDİLİYOR?

TROY’a geçiş işleminiz onaylandıktan ve kart müşterinin eline geçtikten sonra yeni kartların şifresinin belirlenmesi ve aktif edilmesi gerekiyor. Dileyen şifre belirleme işlemini, müşterisi olduğu bankanın iletişim numarasından arayarak gerçekleştirebiliyor. Ancak TROY’a geçiş yoğunluğu sebebiyle tüm bankalar, telesekreter sistemlerine “TROY’e geçiş nedeniyle yaşanan yoğunluk, bekleme sürelerini artırmaktadır” uyarısı yapılıyor. Uyarıda müşterilere, mobil bankacılık ya da bir ATM’den işlem yapmaları öneriliyor. Mobil uygulamalarında “Kartlarım” bölümünde yer alan yan yana 3 nokta (...) ya da üst üste 3 çizgi seçildiğinde hem eski kartlar hem de yeni kartlar görülüyor. Sonunda “TROY” ibaresi görülen yeni kartlar tıklandığında kart detaylarına ulaşılıyor. Ayarlar bölümüne girildiğinde ise şifre belirlemek için seçenek sunuluyor. Müşteri şifresini belirliyor ve ikinci kez aynı şifreyi yazarak onaylıyor. Böylelikle yeni şifreniz kartınıza tanımlanmış oluyor. Kartların yeni şifresi ise ilk ATM ya da pos cihazı kullanımında aktif oluyor. Şayet şifre değişikliği yapılmak istenmiyorsa, yeni kartların ilk kullanımında kartın aktivosyon işlemi gerçekleşmiş oluyor.

TROY’A GEÇİNCE IBAN NO DEĞİŞİYOR MU?

Kartın taşındığı TROY ya da kullanımından vazgeçilen Mastercard ve Visa’dayken sahip olunan IBAN numarası geçerliliğini yitirmiyor. Müşteri, maaş hesabı için çalıştığı kuruma, “Banka hesabımı değiştirdim, yeni IBAN numaram artık budur” demek zorunda kalmıyor. Müşteri eski IBAN numarasını kullanmaya devam ediyor.

TROY KARTA GEÇİŞ ÜCRETLİ Mİ?

Tüm kartlar arasındaki geçiş ücretli. Visa ve Mastercard’dan TROY’a geçiş talep ettiğiniz bankanın müşteri temsilcisi zaten geçiş onayından önce bilgilendirmede bulunuyor. Ortalama 300 TL ücret yansıtılıyor ancak müşterilerin büyük bölümü söz konusu tutarı, Gazze’ye mermi olarak dönmeyeceği düşüncesiyle kabul ediyor.

TROY İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR

-TROY NEDİR?

TROY, Türkiye'deki banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartlarda bulunan, "Türkiye'nin Ödeme Yöntemi" olarak tanımlanan yerli bir ödeme sistemidir. Kartların sağ alt köşesinde TROY logosu yer alır.

-TROY KART NASIL EDİNİLİR?

Türkiye'deki 28 banka ve 20 elektronik para kuruluşunun müşterileri, mevcut kartlarını TROY logolu kartlarla değiştirebilir veya yeni bir kart talebinde bulunabilir.

-TROY KARTIN KULLANIM ALANLARI

TROY kartlar, yurt içindeki tüm banka ATM'leri ve POS cihazlarından kullanılabiliyor. Ayrıca, e-ticaret işlemlerinde de geçerlidir.

-TROY'UN KULLANICI SAYISI

2022 yılında 12,8 milyon olan TROY kullanıcı sayısı, 2023'te yüzde 46,9 artışla 18,8 milyona ulaştı.

-2023'TE TROY KARTLARLA YAPILAN İŞLEM HACMİ

2023 yılının başından itibaren TROY kartlarla gerçekleştirilen toplam işlem hacmi 239,2 milyar lira oldu.

-TROY KARTLARIN YURT DIŞI KULLANIMI

TROY kartlar, kartın arka yüzünde yer alan uluslararası kart şemaları logolarının geçerli olduğu ülkelerde kullanılabilir.

-TROY KARTIN AVANTAJLARI

TROY kart kullanıcıları, anlaşmalı iş yerlerinde taksit imkanından yararlanabilir, puan kazanabilir ve bankaların sunduğu çeşitli sadakat programlarından faydalanabilir.

TÜRKİYE’DE HANGİ BANKALARDA TROY KART VAR?

TROY kredi kartı veren finansal kuruluşlar, TROY banka kartı veren finansal kuruluşlar, TROY ön ödemeli kart veren finansal kuruluşlar listesini ayrı ayrı oluşturmak gerekiyor çünkü bankalar ve finansal kuruluşlar hizmetlerinde farklı ödeme sistemi tercih edebiliyor. Ancak yine de bankalar ve finansal kuruluşların büyük bölümünde TROY bulunuyor. İşte o liste:

TROY Kredi Kartı Veren Finansal Kuruluşlar:

Akbank
Alternatif Bank
Anadolubank
QNB Finansbank
Garanti BBVA
Halkbank
Kuveyt Türk
Şekerbank
TEB
Türkiye Finans
Türkiye İş Bankası
VakıfBank
Yapı Kredi
Ziraat Bankası
Kuveyt Türk

TROY Banka Kartı Veren Finansal Kuruluşlar:

Akbank
Aktif Bank
Albaraka Türk
Anadolubank
Emlak Katılım
QNB Finansbank
Garanti BBVA
Halkbank
ING
Kuveyt Türk
PTT
Şekerbank
TEB
Türkiye Finans
Türkiye İş Bankası
VakıfBank
Vakıf Katılım
Yapı Kredi
Ziraat Bankası

TROY Ön Ödemeli Kart Veren Finansal Kuruluşlar:

Aktif Bank
DenizBank
Halkbank
Param
ininal
PeP
PTT
United Payment
VakıfBank

TROY KARTA GEÇEN KURUMLAR HANGİLERİ?

İsrail’e ve sırtını dayadığı ABD’ye olan öfkeyi Türkiye genelinde, 81 ilde görmek mümkün. Kurumlar da bu tepkiye ortak oluyor.

İşte Visa ve Mastercard’ı terk ederek tüm personelinin maaşlarını yerli ve milli kart TROY’e taşınan kurumlar:

Bursa Büyükşehir Belediyesi
Bursa İnegöl Belediyesi
Bursa Yenişehir Belediyesi
Bursa Osmangazi Belediyesi
Çorum Belediyesi
Erzurum Aziziye Belediyesi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Beykoz Belediyesi
İstanbul Esenler Belediyesi
İstanbul Kağıthane Belediyesi
İstanbul Üsküdar Belediyesi
İstanbul Sultanbeyli Belediyesi
İstanbul Sultangazi Belediyesi
İstanbul Sancaktepe Belediyesi
İstanbul Tuzla Belediyesi
İstanbul Şile Belediyesi
İstanbul Beyoğlu Belediyesi
İstanbul Fatih Belediyesi
İstanbul Zeytinburnu Belediyesi
İstanbul Ümraniye Belediyesi
Malatya Battalgazi Belediyesi
Manisa Şehzadeler Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi

VİSA HANGİ ÜLKENİN?

“BankAmericard” adıyla Bank of America tarafından 1958’de ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Foster City kentinde kuruldu. Küresel ödeme teknolojisi şirketi olarak faaliyet gösteren Visa, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan banka, kredi ve ön ödemeli kartlar sunuyor. Finans kurumlarına ve bankalara ödeme işlemleri için altyapı ve teknoloji sağlıyor.

MASTERCARD KİMİN?

Master Charge adıyla bir grup banka tarafından 1966’da ABD’nin New York eyaletine bağlı Purchase kentinde kuruldu. Visa gibi bir ödeme teknolojileri şirketi olan Mastercard da banka, kredi ve ön ödemeli kartların yanı sıra çeşitli ödeme çözümleri sunuyor. Küresel ölçekte çok sayıda ülkede ve bölgede kullanılan ödeme ağının sahibi olan Visa, finans kurumlarına ve bankalara ödeme sistemleri konusunda hizmet veriyor.

BANK OF AMERICA İSRAİL BANKASI MI?

Bank of America, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) merkezli bir finansal hizmetler ve bankacılık şirketi aslında ancak küresel sistemdeki karşılığı ve İsrail’e yaklaşımı ekonomi dünyasında da biliniyor. 1998 yılında NationsBank'ın BankAmerica'yı bünyesine katmasıyla kurulan Bank of America, dünyanın en büyük bankacılık ve finansal hizmet ağı sağlayıcılarından biri olarak kabul görüyor. Genel merkezi Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinde yer alan banka, ABD'nin en büyük varlık yönetimi şirketlerinden biri ve küresel çapta geniş bir müşteri ağının da sahibi. Türkiye’nin hızla TROY’a geçişine odaklanan Bank of America, hem tepkileri dindirerek kayıpları azaltmak hem de İsrail-Filistin çatışması sonuçlanıncaya kadar personelini güven altına almak için bugün itibariyle Tel-Aviv’deki ofisini kapatma kararı aldı. Sadece Bank of America değil, Wall Street'in önde gelen bankaları JPMorgan, Morgan Stanley ve Goldman Sachs de, İsrail'deki personelinin evden çalışmasını isteyerek ofisleri kapattı. Bankalar yerel durumu yakından takip ederek kararlarını oluşturacak.