Deprem tartışmalarında kriz derinleşti! Naci Görür’den çarpıcı çıkış: Bu işin şakası yok!
İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanlarının farklı açıklamalar geldi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında yaptığı açıklamayla deprem tartışmalarına net bir yanıt verdi. Görür, Marmara’da büyük depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, son yaşanan depremin bu süreci hızlandırmış olabileceğini ifade etti.

MARMARA’DA BÜYÜK DEPREM KAPIDA MI? TARTIŞMALAR BÜYÜYOR
Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından “büyük deprem” tartışmaları yeniden gündeme geldi. Uzmanlar arasında görüş ayrılıkları dikkat çekerken, vatandaşlarda endişe artıyor.

GÖRÜR: “BU DEPREM BÜYÜK OLANI ÖNE ÇEKTİ”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6.2’lik depremin ardından yaptığı açıklamada, "Marmara’da büyük bir deprem olacak, bu bir varsayım değil, bilimsel gerçektir" dedi. Görür, Kumburgaz fayının hala kırılmamış 40-50 kilometrelik bölümüne dikkat çekerek, riskin sürdüğünü vurguladı. Ayrıca 1999'dan bu yana İstanbul'da 7 üzeri bir deprem olma olasılığının %47 olduğuna dikkat çekti.

"FAY KIRILDI, TEHLİKE GEÇTİ" DİYEN DE VAR
Öte yandan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise farklı düşünüyor. Son yaşanan depremin beklenen Marmara depremini karşıladığını ve büyük bir depremin artık beklenmediğini savundu. Bu açıklama, bazı meslektaşları tarafından tepkiyle karşılandı. Üşümezsoy, sahadaki gözlemlerine dayandığını belirterek bilimsel çalışmalarla eleştirilere yanıt verdi.

UZMANLAR ANLAŞAMIYOR
Bilim insanları arasında görüş ayrılıkları sürerken, halk net bilgi bekliyor. Naci Görür, tartışmaların ekranlarda değil, bilimsel platformlarda yapılması gerektiğini vurguladı ve halkın bu konuda bilinçlenmesi çağrısında bulundu. “İstanbul çökerse Türkiye çöker” diyerek şehirlerin deprem dirençli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÇÖZÜM: BİLİMSEL YAKLAŞIM VE GÜVENLİ ŞEHİRLER
Deprem tartışmaları sürerken, AFAD ve MTA verilerine göre Türkiye’de deprem riski en az olan 20 şehir de açıklandı. Fay hatlarından uzak, zemini sağlam şehirler vatandaşlar için alternatif yaşam alanı olarak öne çıkıyor. Ancak uzmanlara göre asıl çözüm, büyük şehirleri depreme dirençli hale getirmek.