Deprem anında can ve mal kaybını en aza indirecek 5 önemli ipucu!
Depremler, hazırlıksız yakalanan bireyler için ciddi tehlikeler oluşturabiliyor. Can ve mal kayıplarının artmasının başlıca nedeni, depremler sırasında doğru adımların atılmaması. Peki, deprem anında hayatınızı nasıl koruyabilirsiniz? İşte, Sarsıntı başladığında yapılması gerekenler…

Yaşanan büyük depremlerde can ve mal kayıplarının artmasının en önemli sebeplerinden birinin, insanların deprem anında ne yapacaklarını bilmemeleridir. Deprem sırasında nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenmek, hayati önem taşıyor. İşte, deprem anında hayatınızı korumak için uygulamanız gereken adımlar…
DEPREM ANINDA NELER YAPILMALI?
Depremler, can ve mal kaybına yol açabilecek doğa olaylarıdır. Bu yüzden deprem anında doğru hareket etmek, hayatta kalma şansını artırır. Peki, bir deprem anında ne yapmalısınız? İşte bina içinde, bina dışında, araçta ve metroda yapmanız gerekenler.

BİNA İÇİNDEYKEN NE YAPMALISINIZ?
PANİK YAPMAYIN: Deprem anında ilk olarak sakin kalmanız çok önemlidir. Panik, doğru kararlar almanızı engeller.
TEHLİKELİ EŞYALARDAN UZAK DURUN: Sabitlenmemiş mobilyalar, raflar veya pencere kenarları gibi eşyalardan uzak durun. Bu tür eşyalar devrilebilir ve ciddi yaralanmalara yol açabilir.
HAYAT ÜÇGENİ OLUŞTURUN: Eğer yanınızda sağlam bir masa varsa, masa altına girin ya da dolgun, hacimli bir koltuğun yanına çömelin. Başınızı koruyacak bir malzeme (yastık, kitap vb.) ile kendinizi savunun.
GÜVENLİ ALANLARDA KALIN: Sarsıntı bitene kadar camlardan, dış duvarlardan ve aydınlatma armatürlerinden uzak durun.
YATAKTA İKEN GÜVENDE KALIN: Eğer yataktaysanız, başınızı koruyun ve güvenli alana geçmek için acele etmeyin. Üzerinize düşebilecek eşyalar yoksa yatakta kalmak daha güvenlidir.
KAPILARI KULLANMAYIN: Kapılar genellikle yeterince sağlam değildir ve sizi korumaz. Buna rağmen, başka bir güvenli alan yoksa, kapıyı koruyucu olarak kullanabilirsiniz.
KOŞMAYIN: Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmak yerine sarsıntı bitene kadar içeride kalın. Bina terk edildikten sonra güvenli olabilir.
BALKONA ÇIKMAYIN: Deprem sırasında balkonlara çıkmak tehlikeli olabilir. Ayrıca, balkonlardan atlamak da büyük risk oluşturur.
ASANSÖR KULLANMAYIN: Deprem anında asansör kullanmak, elektrik arızaları ve mekanik problemler nedeniyle tehlikelidir.
TELEFON KULLANIMINI SINIRLANDIRIN: Sadece acil durumlar için telefon kullanın. Yangınlar ve diğer acil durumları yetkililere bildirin.
GÜVENLİ ALANLARA YÖNELİN: Sarsıntı bittikten sonra elektrik, su ve gaz vanalarını kapatın. Acil durum çantanız hazırsa, binayı güvenli bir şekilde terk edin.

BİNA DIŞINDAYSANIZ, AÇIK ALANDA NE YAPMALISINIZ?
DIŞARIDA KALIN: Açık alanda, güvenli bir bölgede kalmak en iyisidir. Binalardan, enerji hatlarından ve direklerden uzak durun.
DENİZ KIYISINDAN UZAKLAŞIN: Tsunami riski taşıyan alanlardan uzaklaşmak, hayatınızı kurtarabilir.
GÜVENLİ BİR YER ARAYIN: Toprak kayması veya taş düşme riski olan alanlarda bulunmamaya çalışın. Eğer böyle bir alanda iseniz, hızla güvenli bir yere geçin.
BİNALARIN ÇÖKMESİNE KARŞI TEDBİRLİ OLUN: Binalardan düşebilecek cam kırıkları ve sıvalara dikkat edin. Deprem sırasında dış duvarlar yıkılabilir.

ARAÇTA DEPREM ANINDA NE YAPMALISINIZ?
ARACINIZI DURDURUN: Eğer araç kullanıyorsanız ve sarsıntı başlarsa, yol kapatmadan sağa yanaşarak aracınızı durdurun. Araç içinde kalın ve pencereleri kapalı tutun.
SAĞLAM YOL KULLANIN: Hasar görebilecek yol ve köprüleri kullanmaktan kaçının. Sarsıntı bittikten sonra güvenli bir alana yönelin.
AĞAÇLAR VE DİREKLERDEN UZAK DURUN: Elektrik direkleri, ağaçlar ve diğer potansiyel tehlikelerden mümkün olduğunca uzak durun.
TÜNELDE İSENİZ, ARAÇTAN ÇIKIN: Eğer tünel içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracınızı durdurup dışarı çıkın ve başınızı koruyarak yan yatın.

METRO VE TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA NE YAPMALISINIZ?
İNMEMEYE ÇALIŞIN: Metro veya trende iseniz, gereksiz yere inmeyin. Elektrik çarpmalarına veya başka bir trenin çarpması gibi tehlikelerle karşılaşabilirsiniz.
GÜVENLİ TUTUNMA: Trende ya da metroda sıkıca tutunabileceğiniz bir yere tutunun. Böylece düşme riskinizi azaltabilirsiniz.
PERSONELİN TALİMATLARINI İZLEYİN: Metro ve tren personelinin talimatlarına uyarak güvenli bir şekilde olaydan etkilenmeden yolculuğunuzu sürdürebilirsiniz.

ENKAZ ALTINDA KALDIYSANIZ NE YAPMALISINIZ?
HAREKET ETMEYİN: Enkaz altındaysanız, hareket etmeyin ve toz kaldırmamaya çalışın. Bu, kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını zorlaştırabilir.
AĞZINIZI KAPATIN: Toz ve kirden korunmak için ağzınızı ve burnunuzu bir mendil veya kıyafetle kapatın.
SESİNİZİ DUYURUN: Borulara ya da duvarlara vurarak yerinizi bildirmeye çalışın. Bağırmak yerine ıslık çalmak, solunum yollarının zarar görmesini engeller.