Geçtiğimiz günlerde Aydın Didim'de Bafa Gölü'ne sert iniş yaparak hasar gören Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçağının yerine, hızla bakımları tamamlanan aynı model yeni bir uçak hizmete alındı. Bodrum-Milas Havalimanı'nda konuşlu bulunan ve "Ateş Kuşları" olarak bilinen, her biri 5 ton su taşıma kapasitesine sahip dört CL-215 tipi yangın söndürme uçağı, bölgedeki orman yangınlarıyla mücadelede kritik bir rol üstleniyor.

Thk Yangin Sondurme Ucagi 17062024 Dha4

Thk Yangin Sondurme Ucagi 17062024 Dha5

YANGINLA MÜCADELEDE ETKİN KULLANIM

THK'nın envanterinde bulunan 9 adet CL-215 tipi yangın söndürme uçağından biri, 1 Mayıs'ta ve diğer üçü 1 Haziran'da Bodrum-Milas Havalimanı'nda konuşlandırıldı. Bu uçaklar, Bodrum ve çevresinde çıkan orman yangınlarına müdahalede etkin olarak kullanılıyor. Didim'de meydana gelen yangına müdahale sırasında Bafa Gölü'ne sert iniş yapan uçak görev dışı kaldı. Hızla bakımları tamamlanan aynı model yeni bir uçak bölgeye gönderildi ve yangın söndürme çalışmalarına devam edildi. "Ateş Kuşları" adı verilen bu uçaklar, yangınlara havadan müdahale ederek söndürme çabalarına önemli katkılar sağlıyor.

Thk Yangin Sondurme Ucagi 17062024 Dha6

Thk Yangin Sondurme Ucagi 17062024 Dha7

THK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMALAR

THK Başkanı Kemal Yurtnaç, mevcut yangın söndürme uçaklarının operasyonel durumunu koruduklarını belirtti. Yurtnaç, "CL-215 tipi 5 ton su alma kapasiteli uçaklarımız, orman yangınlarıyla mücadelede en büyük kapasiteye sahip uçaklar arasında yer alıyor. Dört uçağımıza 'Ateş Kuşları' adını verdik ve bu uçaklar, teknik ekipleriyle birlikte yangın söndürme görevlerinde aktif olarak çalışıyor. Uçakların bakımları, THK'nın teknik ekipleri tarafından düzenli olarak yapılıyor ve TUSAŞ'tan temin edilen malzemelerle onarımlar gerçekleştiriliyor. Orman yangınlarına karşı seferberlik halinde çalışıyoruz" dedi.

Thk Yangin Sondurme Ucagi 17062024 Dha9

Thk Yangin Sondurme Ucagi 17062024 Dha10

DÜNYADA EN VERİMLİ KULLANILAN UÇAKLAR

THK envanterinde toplam 9 adet yangın söndürme uçağı bulunduğunu ifade eden Yurtnaç, bunlardan ikisinin ekonomik ömrünü tamamladığını belirtti. Sert iniş yapan uçağın yerine bakımları hızla tamamlanan bir başka uçak gönderildi. "Şu anda dört yangın uçağımız faal durumda. İlerleyen dönemde iki uçağımızı daha faal hale getirirsek, toplam altı uçak orman yangınlarıyla mücadelede görev yapacak. CL-215 tipi yangın uçakları, dünya genelinde orman yangınlarıyla mücadelede en verimli kullanılan uçaklar arasında yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde, yangınlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.