Refah’ta katliam yapan işgalci terör örgütü İsrail’e dünyadan tepkiler yükseliyor. Venezuela, Kolombiya, Meksika, Kanada, Maldivler ve Afrika Birliğinden İsrail’e sert tepkilerde bulunuldu.
VENEZUELA LİDERİ MADURO: İSRAİL, REFAH’TA KATLİAM YAPIYOR
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, haftalık basın toplantısında İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı Refah kampına yönelik saldırılarını sert bir dille eleştirdi. Maduro, bu saldırıları "katliam" olarak nitelendirerek, İsrail'in dünyanın gözleri önünde Gazze'de insanlık dışı eylemlerde bulunduğunu belirtti.
ABD VE AB'YE ELEŞTİRİ
Maduro, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) saldırılar karşısında sessiz kalmalarını ve müdahale etmemelerini de sert bir şekilde eleştirdi. "ABD ve AB, ellerindeki güce rağmen bu katliamı durdurmak için hiçbir şey yapmıyor. Bana göre onlar, bu cinayetlerin suç ortaklarıdır." ifadesini kullandı.
"SOYKIRIM SESSİZLİĞİ"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararlarını tanımadığını vurgulayan Maduro, Netanyahu'yu çağın Herodes'i olarak tanımladı. "Müslüman ve Hristiyan çocukları bombalıyor, hukuk onun umrunda değil. Netanyahu, bu çağın Herodes'idir. ABD ne yapıyor? Peki Avrupa ne diyor? Sessiz kalıyorlar. Soykırım sessizliği... Hitler zamanından bu yana insanlığın şahit olduğu en korkunç soykırımlardan biri yaşanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
HERODES KİMDİR?
Herodes, Roma İmparatorluğu tarafından Yahudiye eyaletine atanan ve İsa peygamberin doğum haberini alınca tahtını korumak için Beytüllahim'de 2 yaşın altındaki tüm erkek bebeklerin öldürülmesi emrini veren zalim bir lider olarak biliniyor. Bu benzetme ile Maduro, Netanyahu'nun acımasız politikalarını eleştirdi ve onu tarihsel bir zalimle karşılaştırdı.
KOLOMBİYA CUMHURBAŞKANI'NDAN KINAMA
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına gerçekleştirdiği saldırıya sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Petro, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'ta "katliam" yapmaya devam ettiğini belirtti.
SALDIRI GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI
Saldırı görüntülerini paylaşan Petro, "Katliam devam ediyor. Sözde güçlü demokratik ülkeler bu katliama karşı sesini çıkarmıyor. Böyle yaparak kendi halklarının kinini üzerlerine topluyorlar. Sadece Filistin halkının varlığını değil, demokrasinin ve insanlığın varlığını da tehlikeye atıyorlar. Sermaye ve banka sahipleri de sessiz çünkü katliamı destekleyenlerle aynı taraftalar." ifadelerini kullandı.
FİLİSTİN'E DESTEK MESAJLARI
Petro, gün içinde Filistin'i destekleyen çok sayıda görüntü ve haberi kişisel hesabından takipçileriyle paylaştı. Kolombiya, Gazze'de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları gerekçe göstererek 3 Mayıs'ta İsrail ile diplomatik ilişkileri resmen kestiklerini duyurmuştu.
DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLDİ
Kolombiya'nın, İsrail'in Gazze'deki saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Cumhurbaşkanı Petro'nun bu sert tepkisi, Kolombiya'nın Filistin halkına olan desteğinin güçlü bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Petro'nun açıklamaları, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine yönelik uluslararası eleştirilerin arttığı bir dönemde geldi ve bu eleştirilerin daha da yoğunlaşmasına katkıda bulunması bekleniyor.
MEKSİKA’DAN İSRAİL’E SERT TEPKİ
Meksika, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıyı kınadı. Meksika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda onlarca sivilin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı ve İsrail'in bu eylemi kınandı.
ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU
Meksika Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Meksika, uluslararası insani hukuk normlarına uyulmasının önemini hatırlatmakta ve acil ateşkesin sağlanması için bir kez daha çağrıda bulunmaktadır." ifadelerine yer verildi.
UAD KARARI HATIRLATILDI
Açıklamada, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) 24 Mayıs 2024 tarihli kararının İsrail'e hatırlatıldığı ve bu ülkenin Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için daha fazla çaba göstermesi gerektiği belirtildi. Meksika, İsrail'in saldırılarının durdurulması ve bölgede insani yardım faaliyetlerinin önünün açılması gerektiğini vurguladı.
ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Meksika'nın bu açıklaması, İsrail'in Refah'ta yerinden edilmiş sivillerin kampına yönelik gerçekleştirdiği saldırıya yönelik uluslararası tepkilerin bir parçası olarak geldi. Meksika, uluslararası toplumu İsrail'in eylemlerine karşı daha aktif ve kararlı bir tutum sergilemeye çağırdı.
KANADA'DAN SERT TEPKİ
Kanada ve Maldivler, İsrail ordusunun Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampa düzenlediği saldırıyı kınadı. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısına ilişkin tepkisini dile getirdi. Joly, "Refah'ta Filistinli sivillerin ölümüne yol açan saldırılar karşısında dehşete düştük." ifadesini kullanarak, saldırıya yönelik üzüntüsünü ve tepkisini belirtti.
ATEŞKES ÇAĞRISI
Kanada'nın İsrail'in Refah'a yönelik yapacağı bir askeri operasyonu desteklemediğini kaydeden Joly, "İnsanların bu derece acı çekmesine bir son verilmeli. Derhal ateşkes talep ediyoruz." ifadeleriyle ateşkes çağrısında bulundu.
MALDİVLER'DEN KINAMA
Maldivler Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını kınayan bir açıklama yaptı. Bakanlık, "Sivillerin hedef alındığı bu tür saldırganlık ve soykırıma varan faaliyetler uluslararası insancıl hukuku ihlal ediyor." ifadelerini kullanarak, İsrail'in eylemlerine sert tepki gösterdi.
UAD KARARLARINA UYMA ÇAĞRISI
Açıklamada ayrıca, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanının (UAD) aldığı tedbir kararlara uyması gerektiği vurgulandı. Maldivler, İsrail'in saldırgan eylemlerini durdurmasını ve uluslararası hukuka saygı göstermesini talep etti.
DSÖ’DEN KINAMA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampa düzenlediği saldırıyı kınadı. Ghebreyesus, saldırıya ilişkin X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, 26 Mayıs'ta Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bulunan çadırlarda barınan 45 yerinden edilmiş Filistinlinin öldüğü hava saldırısını kınadıklarını belirtti.
YARALILARIN DURUMU
Saldırıda yaralananların, tedavi için halihazırda tamamıyla dolu olan DSÖ destekli travma stabilizasyon noktası ve Refah'taki diğer sahra hastanelerine sevk edildiğini ifade eden Ghebreyesus, Refah'ta şiddetin artmaya devam ettiğini ve 1 milyon yerinden edilmiş kişinin bir kez daha yerinden edildiğini kaydetti.
İNSANİ YARDIM VE SAĞLIK HİZMETLERİNİN DURUMU
Refah Sınır Kapısı'nın 6 Mayıs'tan bu yana kapalı olması, yakıt kıtlığı yaşanması, insani yardımların Gazze'ye girişi ve dağıtılmasındaki sorunlar, yardım misyonlarının sık sık gecikmesi ve reddedilmesinin olumsuz bir durum yarattığını belirten Ghebreyesus, bu durumun sağlık sistemini destekleme yeteneklerini kısıtladığını vurguladı. Gazze'deki hastanelerin yalnızca 3'te 1'inin kısmen işlevsel durumda olduğunu ve bu hastanelerin yeterli malzeme, ekipman, yakıt eksikliği ve yorgun personel nedeniyle ihtiyaçları karşılamakta zorlandığını vurguladı.
"ATEŞKES SAĞLANMALI"
Ghebreyesus, paylaşımında "Refah Sınır Kapısı'nı açın. Görevlilerin zamanında ilerleyebildiğinden emin olun. Sivilleri ve sağlık hizmetlerini koruyun. Ateşkes sağlanmalı." ifadelerine yer verdi.
AFRİKA BİRLİĞİ'NDEN SERT TEPKİ
Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, İsrail ordusunun Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampa gerçekleştirdiği saldırıyı kınadı. Mahamat, yaptığı yazılı açıklamada, Refah'ta çoğunlukla kadın ve çocukların bulunduğu yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampa yönelik İsrail saldırısını kınadıklarını vurguladı.
ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
Acil ateşkes yapılması çağrısında bulunan Mahamat, İsrail'in eylemlerinin, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) İsrail'in, Refah'a yönelik askeri saldırılarını durdurması yönündeki kararını ihlal ettiğini belirtti. Mahamat, İsrail eylemlerinin cezasız kaldığının altını çizdi.
ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı, İsrail'in saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bu eylemlerin durdurulması gerektiğini belirtti. Mahamat, saldırının çoğunlukla kadın ve çocukların hedef alınmış olmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Mahamat, Filistinli sivillerin korunması gerektiğini vurgularken, İsrail'in eylemlerinin cezasız kalmaması gerektiğini belirtti.
NE OLMUŞTU?
UAD KARARI VE İSRAİL'İN İHLALLERİ
BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesine hükmetmişti.
SALDIRI VE KAYIPLAR
Ancak İsrail, UAD'nin saldırıları durdurma kararı aldığı Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına 26 Mayıs'ta saldırı düzenledi. Bu saldırıda en az 45 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 249 Filistinlinin yaralandığı açıklandı. Ölenlerin büyük bölümünün bebek, çocuk, kadın ve yaşlı olduğu kaydedildi. Görgü tanıkları, İsrail ordusunun bombardımanının kamptaki çok sayıda çadırın yıkılmasına ve yanmasına neden olduğunu ifade etti. Tanıklar, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırı düzenlediğini belirtti.
İSRAİL'İN UAD KARARLARINI İHLALİ
Bu kamp, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah kentinde, İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği bölgede yer almıyor. Bilakis İsrail, bu bölgeyi “güvenli” ilan ederek Filistinlilere adeta “Burada toplanın. Sizleri burada katledeceğim” demiş oldu. Görgü tanıkları, İsrail ordusunun bombardımanının kamptaki çok sayıda çadırın yıkılmasına ve yanmasına neden olduğunu dile getirdi.