Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu affı, TBMM’de kabul edilen yeni kanun teklifinin ardından yeniden gündeme geldi. Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu’nda yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş primler ve fer'i alacaklar silinecek. 2 milyar TL’lik borç yükü ortadan kalkacak ve 1.7 milyon vatandaş bu aftan faydalanacak. Peki, GSS prim borcu silinecek mi? Kimler yararlanacak ve hangi şartlarla? İşte, GSS borcu affı ve diğer detaylarla ilgili bilgiler…

GSS PRİM BORCU SİLİNECEK Mİ?

Genel Kurulda kabul edilen AK Parti'nin önergeleriyle yapılan yeni düzenlemelerle, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına ilişkin önemli değişiklikler getirildi. Bu değişiklikler kapsamında, 1 Ocak 2015 öncesine ait olup ödenmemiş GSS primleri ve bu borçlara ilişkin gecikme cezası ile gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamı tahsil edilmeyecek. Hükmün yayımlandığı tarihe kadar bu borçlar için yapılan ödemeler ise iade ve mahsup edilmeyecek. Bu adım, sigortalıların sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamayı ve kamuya olan borç yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

Gss9

GSS PRİM BORCU AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Bu düzenleme, özellikle GSS prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılar için bir fırsat sunuyor. 1 Ocak 2015 ve öncesindeki döneme ait ödenmemiş primler, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi borçlar silinecek. Bu değişiklik, sigortalıların sağlık hizmetlerine erişiminde önemli bir kolaylık sağlarken, borçlarının büyük bir kısmını ödemekten imtina eden kişiler için bir çözüm olacak. Ancak, bu borçların silinmesiyle birlikte, daha önce bu borçlar için ödenmiş olan primler geri alınamayacak.

GSS PRİM BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

GSS prim borcu olanlar, borçlarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirler. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapıldıktan sonra, 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama' ekranından borç durumlarını kolayca öğrenebilirler.

GSS PRİM BORCU İLE İLGİLİ DİĞER DÜZENLEMELER

Yeni düzenlemelerle, iş yerlerine çeşitli teşvikler de sunuluyor. Örneğin, imalat sektöründe faaliyet gösteren iş yerleri, SGK'ya prim borçlarını zamanında ödeyerek ve kayıt dışı sigortalı çalıştırmayarak primlerinden indirim kazanabilecekler. Bu uygulama 31 Aralık 2026'ya kadar geçerli olacak ve Cumhurbaşkanı, uygulama süresini 2027'ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak. Bu gibi düzenlemelerle, hem sigortalıların hakları korunacak hem de devletin sosyal güvenlik sistemine katkı sağlanacak.

GSS BORCU SORGULAMA E-DEVLET EKRANI