Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan tasarruf tedbirleri genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgede, kamu kaynaklarının maksadına uygun olarak azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması gerektiği vurgulandı.
KAMU KURUMLARI İÇİN MECBURİYET
Genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğu belirtildi. Bu kapsamda, tedbirlerin uygulanması hassasiyetle takip edilecek, denetlenecek, raporlanacak ve aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak.
İSTİSNALAR
Doğal afetler, salgın hastalıklar ve orman yangınları gibi acil müdahaleler ile iç ve dış güvenlik ve istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği zorunlu harcamalar genelgenin kapsamı dışında tutulacak.
KAMU HİZMETLERİNDE TASARRUF
Kamu hizmetleri ve yatırım projeleri, bütçe sınırları içinde kalınarak yürütülecek. Kamu kurumları, kendi kuruluş mevzuatında belirtilen faaliyet alanları dışında harcama veya taahhütte bulunamayacak.
TAŞINMAZ EDİNİMİ VE KULLANIMI
Kamu kurumları, üç yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında yeni hizmet binası almayacak, kiralamayacak, yapmayacak veya bu amaçla arsa veya arazi satın almayacak. Yeni lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesisler edinilmeyecek. Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılanlar hariç mevcut lojman ve sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak. Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedeller dikkate alınarak yeniden belirlenecek.
RESMİ TAŞITLARIN EDİNİMİ VE KULLANIMI
Kamu kurumları, üç yıl süreyle yeni taşıt edinmeyecek. Ancak, savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtlar ile ambulans ve itfaiye araçları acil ve zorunlu hallerde edinilebilecek. Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi amacıyla, kullanımdaki taşıtların tasfiye edilmesi kaydıyla kamu alım garantisi kapsamında elektrikli taşıt satın alınabilecek. Kamu kurumları, hizmet alımı suretiyle kullanılan mevcut taşıtları, sözleşme süresi sonunda izin alınmadan yeniden kiralayamayacak. Vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait taşıtlar, kamu kurumları tarafından izin alınmadan hiçbir şekilde kullanılmayacak. Hibe dahil her ne şekilde olursa olsun yabancı menşeli taşıt kullanılmayacak. Bakanlıklarda hizmet taşıtlarından en fazla üç adedi bakanlar tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde makam hizmetlerinde kullanılabilecek. Zorunlu durumlar hariç, resmi taşıtlarla şehirler arası görevler yapılmayacak. Edinimine izin verilen taşıtlar, kullanım süresi ve maliyet analizleri dikkate alınarak en ekonomik yöntemle temin edilecek.
HABERLEŞME GİDERLERİ
Kamu kurumları, haberleşme giderlerini hizmet gerekleri ve teknolojik imkanlar çerçevesinde gözden geçirerek kaynakların verimli kullanılması hususunda sayı, tutar veya kullanım kısıtlamaları dahil her türlü tedbiri alacak. Cep telefonu tahsis edilen makamlar için aylık cep telefonu görüşme ücreti limitleri 1800 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpılması sonucu bulunacak tutarı geçmeyecek. Tüm yazışmaların elektronik bilgi sistemi üzerinden yapılması sağlanacak ve elektronik bilgi sistemleri üzerinden yapılan resmi yazışmalar ayrıca posta ile gönderilmeyecek.
PERSONEL GÖREVLENDİRMELERİ
Kamu kurumları, hizmet içi eğitim, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, toplantı ve organizasyonları uzaktan erişim yöntemiyle yapacak. Yüz yüze yapılması zorunlu olanlar kamu tesislerinde gerçekleştirilecek. Zorunlu hallerde yapılacak yurt dışı geçici görevlendirmelerde, bu amaçla tahsis edilmiş ödenek aşılmayacak.
BASIN VE YAYIN GİDERLERİ
Kamu kurumları, idareyi ve faaliyetlerini tanıtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınları basmayacak. Bu dokümanlar elektronik ortamda yapılacak. Kamu kurumları, hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapmayacak ve görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olmayacak. Zorunlu haller dışında üç yıl süreyle büro malzemesi, makine, teçhizat, bilgisayar ve donanım gibi demirbaş alımı yapılmayacak.
PERSONEL GİDERLERİ
Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai yapmayacak. Emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen personel azalmaları kadar yeni kadro ihdası yapılabilecek. Memurlara toplu sözleşmede öngörülen koruyucu giyim ve donanım malzemeleri ayni yardım şeklinde verilecek, çek, kupon gibi ödeme araçları kullanılmayacak ve nakdi ödeme yapılmayacak.
ENERJİ VE SU ALIMLARI
Kamu kurumları, enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla tasarruf önlemlerine uyacak. Genel aydınlatmada LED dönüşümü ve diğer tasarruf tedbirleri uygulanacak. Kamu bina ve tesislerinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılacak. Su kullanımında israfı önlemek amacıyla tedbirler alınacak ve yeşil alanların sulanmasında şebeke suyu kullanılmayacak.
TOPLU TAŞIMA HİZMETLERİ
Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, toplu taşıma olan yerlerde personel servis hizmetleri sonlandırılacak. Hizmet alımı suretiyle sağlanan servis hizmetleri ise sözleşme süresinin bitimine kadar devam edebilecek.
TASARRUF İLKELERİNİN UYGULANMASINDAN SORUMLU YÖNETİCİLER
Genelgenin uygulanmasıyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları gereken önlemleri alacak ve her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasından sorumlu olacak. Genelge hükümleri, bakanlıklar ve kurumlarda üst yöneticiler, illerde valiler, belediyelerde ise belediye başkanları tarafından hassasiyetle izlenecek ve denetlenecek. Aykırı hareket edenler hakkında işlem yapılacak. Kamu kurumları, genelgenin yayımlandığı tarihten itibaren sözleşmesi imzalanmış tüm mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerini gözden geçirecek ve genelgeye uygun olmayan ihaleleri iptal edecek.
TEREDDÜTLERİN GİDERİLMESİ
Genelgenin uygulanmasından doğabilecek tereddütleri gidermeye il özel idareleri bakımından İçişleri Bakanlığı, belediyeler bakımından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkili olacak.