Suriye'nin uzayda yedi gün geçiren ilk astronotu, aynı zamanda 2'nci Arap uzay yolcusu olan Tümgeneral Muhammed Faris, Gaziantep'te geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitirdi. Faris'in cenazesi, İstanbul Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

GAZİANTEP'TE SEMİNER SIRASINDA TRAJEDİ

Gaziantep'te bir seminer vermek üzere bulunduğu sırada kalp krizi geçiren Faris, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayata gözlerini yumdu. Suriyeli astronotun cenazesi, uçakla İstanbul'a taşındı.

İSTANBUL HAVALİMANI'NDA DUYGUSAL KARŞILAMA

İstanbul Havalimanı'nda Arap Derneği Başkanı Metin Turan, yakınları ve Suriyeli gençler tarafından karşılanan cenaze, daha sonra gasil işlemleri için gasilhaneye götürüldü. Cenaze işlemleri tamamlandıktan sonra, Muhammed Faris için yarın Fatih Camii'nde ikindi namazını müteakip cenaze namazı kılınacak.

UZAYDA GEÇİRİLEN 7 GÜN VE SONRASINDA GELEN KAHRAMANLIK

1987 yılında Sovyet uzay programı kapsamında uzaya giden Faris, 7 gün 23 saat 8 dakika boyunca uzayda kalarak, ülkesi Suriye adına çeşitli deneyler gerçekleştirdi. Uzaydan dönüşünde ülkesinde kahraman olarak karşılanan Faris, sonraki yıllarda üniversitelerde dersler verdi.

Muhammed Faris 21042024 Iha

ESAD REJİMİNDEN KAÇIŞ VE TÜRK VATANDAŞLIĞI

2011 yılında yaşanan iç savaş sırasında Beşar Esad rejiminin baskılarına dayanamayarak Türkiye'ye sığınan Faris, Türkiye vatandaşlığına kabul edilmişti. Türkiye'de yeni bir hayat kuran Faris, burada da saygın bir yaşam sürdürmekteydi. Muhammed Faris'in vefatı, hem Türkiye'deki hem de dünya çapındaki Suriyeli topluluklar arasında büyük üzüntü yarattı.