Dijital oyun platformu Steam, Türkiye'deki kullanıcılar için önemli bir para birimi değişikliğine gitti. Artık platform, Türk Lirası'nı kullanımdan kaldırarak, MENA bölgesinde yaygın olarak kullanılan dolar (MENA-USD) para birimine geçiş yaptı. Bu değişiklik, ülkemizdeki sürekli yükselen enflasyon oranları ve döviz kurlarının artışı göz önünde bulundurularak gerçekleştirildi.

STEAM'DE DOLAR KURU DÖNEMİ

Steam, geçtiğimiz günlerde Türkiye ve Arjantin'de dolar para birimi kullanımına geçileceğini duyurmuştu. Bugün itibarıyla bu değişiklik resmen yürürlüğe girdi. Böylece, MENA-USD para birimi, Steam üzerindeki oyunların yeni fiyatlandırma birimi olarak belirlendi. Bu yeni sistem, sadece Türkiye için değil, ekonomik durumu benzer olan diğer MENA ülkeleri için de geçerli olacak.

STEAM'DE KULLANICI BAKİYELERİ NE OLACAK? FİYATLANDIRMALAR NASIL OLACAK?

Steam platformu, Türk Lirası'nın kaldırılmasıyla birlikte kullanıcı bakiyelerini de MENA-USD'ye dönüştürdü. Dönüşüm, güncel dolar kuru üzerinden hesaplanıyor. Örneğin, 10 MENA-USD fiyat etiketi olan bir oyun, güncel döviz kuru (19 Kasım, saat 23.20 itibarıyla 28,58 TL) üzerinden 258,78 TL olarak satın alınabilecek.

STEAM'DE FİYATLANDIRMA VE BEKLENEN AYARLAMALAR

Bu yeni dönemde, oyun fiyatları, kullanıcıların beklentilerinden yüksek olabilir. Bu nedenle, bazı oyun geliştiricileri, MENA-USD fiyatlandırması için özel düzenlemeler yapma ihtiyacı duyabilir. Yüksek fiyatlandırma gözlemlenen oyunlar için kullanıcıların bir süre beklemesi ve fiyatların düzeltilmesini gözlemlemesi öneriliyor.

MENA-USD NEDİR? MENA-USD NE DEMEK? MENA-USD NE İŞE YARAR?

Steam, yerel para birimi ile satış yaptığı dönemlerde her ülkenin yerel para biriminin dolar karşısındaki durumunu esas alarak değil, ekonomik durum ve talep potansiyeline bakarak oyunlarını ücretlendiriyordu. Yani her oyun her ülkede, o ülkenin para birimiyle dolar paritesine bakılarak ücretlendirilmiyor, her oyunu her ülkede aynı fiyattan sunmuyordu.

Gelişmiş ülke vatandaşları için çok yüksek bir fiyat olmayan 50 doların, Türk vatandaşları için pahalı olması konunun özeti aslında. Bu nedenle Steam, ülkelere göre dolar kuru belirlemek için MENA-USD gibi ülkeler grupları oluşturarak, ABD’li bir oyunsever ile Mısırlı bir oyunseverin farklı olan gelir durumlarına rağmen Steam oyunu satın almak için harcadığı tutar, gelirlerinin yüzdesindeki oranlara eşit geliyor.

Ülkelerin ekonomik durumları ve talep potansiyeli gibi çok sayıda kriter oluşturularak hazırlanan bu gruplardan biri MENA-USD. Bu grupta Türkiye bulunuyor. Türkiye dışında MENA-USD bölgesinde yer alan ülkeler ise Ortadoğu ülkelerinden Bayreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Yemen; Kuzey Afrika ülkelerinden Macaristan, Libya, Tunus, Sudan ve Fas.

Yani Steam de, bu ülkelerin bulunduğu MENA-USD grubu için artık dolar üzerinden ayrı işlem yapacak.

Türkiye ile birlikte USD’ye geçirilen diğer ülke ise Arjantin. Ancak Arjantin’in grubu MENA-USD bölgesi değil, LATAM-USD bölgesi. Arjantin de tıpkı Türkiye’deki Steam oyun mağazası gibi USD kullanacak. Bu değişiklik, toplam 25 ülke ve bölgede, Latin Amerika ve Orta Doğu / Kuzey Afrika için bölgesel yeni fiyatlar söz konusu olacak.

Steam, Arjantin ve Türkiye'deki satışlarda kullanılan para birimini 20 Kasım'dan itibaren USD olarak değiştiren Steam, söz konusu değişikliği iki yeni fiyatlandırma bölgesi kullanarak gerçekleştiriyor. Arjantin LATAM-USD bölgesine dâhil edilirken, Türkiye ise MENA-USD bölgesine dahil edilmiş durumda. Steam, LATAM-USD ve MENA-USD bölgelerindeki yerel Steam mağazalarına, satışlarında düşük USD fiyatlandırması yapmalarını öneriyor. Ancak Steam’in yeni geçtiği sistem ile kimi ülkedeki oyun fiyatları düşerken, kimi ülkedeki oyun fiyatlarının da arttığı görülüyor. Ancak Steam fiyatlandırmalarında oyun geliştiricilerin oyunlarını diledikleri fiyata satma özgürlükleri de var.

STEAM NEDEN DOLARA GEÇTİ?

Steam’in neden USD uygulamasına gittiğinin cevabı ise Türkiye ve Arjantin’in dolar paritesinde saklı. Arjantin ve Türkiye'de son senelerde yaşanan döviz kuru dalgalanmaları, oyun geliştiricilerin ürettiği oyunları için uygun fiyat belirlemeleri ve güncelleme yapmalarını iyice zorlaştırmıştı. Steam’in oyun geliştiricileriyle gerçekleştirdiği toplantılarda ve yuvarlak masa sohbetlerinde sıkça Türkiye ve Arjantin ile ilgili şikayetlerin ortaya konulması, bölgesel USD uygulamasına geçiş kararının temelini oluşturdu.