Fatosh Kalan, aslen Türk ancak hayatının büyük bölümü Londra’da geçti. Türkçeyi sonradan öğrendi. Mesleği ise “Yetenek Avcısı.” Peki, ne demek Yetenek Avcısı? İşte tüm bunları Fatosh sordum ve cevabını aldım. Özellikle bu mesleğe yönelmek isteyen gençler okumalı.

Fatosh, İngiltere’de mi doğdun?  

Hayır. Ben Karadeniz kızıyım. Türkiye’de doğdum ancak çok küçük yaşta İngiltere’ye gittim ve 4 yıl öncesine kadar Londra’da yaşıyordum. Şimdi İstanbul’dayım.

4 yıl önce neden geldin?  

Pandemide İstanbul’da olmak istedim. Sonrasında yerleştim ve artık Türkiye’deyim.

Mesleğin yetenek avcısı, ne demek bu?  

Benim yetenek avcılığım modellik üzerine. Kimi müzik avcısı, kimisi oyuncu avcısı, kimisi TV şovu için insan buluyor. Ben ise moda sektörüne model buluyorum.

Nasıl buluyorsun?  

Genelde sokakta buluyorum.

Sokakta derken?  

Elbette öneriler oluyor. Ancak öneri ile gelenlerin büyük bölümü tercih ettiğim kişiler olmuyor. Sokakta hayatın içinde model olmaya elverişli çok gençle karşılaşıyorum.

Napıyorsun, “Dur seni manken mi yapacağım” diyorsun?  

Evet! Londra’da festivallerde, alışveriş merkezlerinde, konserlerde çok karşılaşıyorum. Ben Prada defilesi için okul önüne, fakülte çıkışına gidip ders çıkışında manken bulmuşluğum var.

Detay Fotoğraf-449

Peki, süreç nasıl ilerliyor?  

Model olacak kişi kendini belli ediyor. Yanına gidiyorum, konuşuyorum. Erkek ya da kız fark etmiyor. Eğer karşı tarafta bu meslekle ilgiliyse zaten süreç ilerliyor.

Senin mesleğine ne diyorlar?  

Yetenek Avcısı deniyor.

İstanbul’a geldiğinde model ajanslarının durumu nasıldı?  

Buradaki ajanslar piyasa modelleriyle uğraşmıyorlardı. Ben piyasanın istediği model türünü Türkiye’ye kabul ettirdim.

Piyasa dediğin nedir?  

Paris, Londra, Milano gibi modanın önemli noktaları. İstanbul’da sarışın, mavi gözlü modelleri lanse ediyorlardı. Oysa dünya farklı bir pencereden bakıyor.

Türk erkekleri ya da kadınlarının tipleri dünyada kabul görüyor mu?  

Elbette görüyor. Türk tipleri birçok markanın politikasına uyuyor.

Türkiye’yi kabul ettirmekte zorlandın mı?  

Ben gelene kadar piyasada Türk mankenleri yoktu. Büyük bir mücadele ile dünya markalarının yüzü ya da defilelerine Türk mankenleri soktum.

Marka için manken önemli mi?  

Elbette çok önemli. Büyük bir titizlikle hazırladığı yeni ürünlerini ilk olarak o manken üzerinde sunuyor. Mankenin o kıyafet ya da ürün üzerindeyken bakışı, yürüyüşü, örneğin o ceketi ya da çantayı taşıması bütünün parçası haline geliyor. O yüzden Türkiye’de karakterli tipler arayıp buluyorum.

Modelin özelliği ne olmalı?  

Dediğim gibi, karakterli bir tip öncelikli tercihimdir. Kızlarda 1.75, 1.77, 1.80 boyu olanlar, erkeklerde 1.85’ten başlayıp 1.90’a kadar olanlar. Kilo da çok önemli.

Güzel kız ya da yakışıklı erkek model demek midir?  

Hayır, asla… Öyle bir şey asla olamaz. Biz yakışıklı ya da güzel değil, model arıyoruz.

Dünyada hangi ülkelerin modelleri ilgi görüyor?  

Fransızlar büyük ilgi görüyor. Tasarımcılar kemik yapısına çok dikkat ediyor. Gucci 3 sene karakterli model arıyordu ve hepimiz bu konuda çok zorlanıyorduk.

Hangi markalarla çalışıyorsun?  

Tüm dünya markalarıyla çalışıyorum.

Zor mu bu markalarla çalışmak?  

Elbette zor ancak sektörde sana çok şey öğrenmene vesile oluyor. Örneğin Prada çocuğumuz oluyor. Her sezon yeni bir surat, yeni bir model istiyorlar. Okul önünde Prada için o nedenle model arayışım çok olmuştur.

Dünyada geçerli modeller hangi ülke?  

Fransızlar büyük ilgi görüyor. Tasarımcı model, Paris, Londra, Milano. Güzel bir kız ya da yakışıklı erkek manken demek değildir. Kemik yapısına bakıyoruz.

Türkiye’den çıkan modeller ilgi görüyor mu?  

Ben pandemide geldiğimde manken sektörü öylesine bir sektördü. Birçok konuda derleyip toparladım. Kimse sokaktan model bulmuyordu, benimle artık sokaktan model buluyorlar. 4 yılda 50 tane sağlam model çıkarttım. Bunların bazıları dünyada çok iyi konumdalar.

Sokakta bulduğun modeli ne kadar zamanda hazır hale getiriyorsunuz?  

En az 6 ayda. Modeller arasında da çeşitli kategoriler oluyor. Ayrıca spor yapmaları, sağlıklı beslenmeleri gerekiyor. Mutlaka İngilizce öğrenmeliler.

İngilizce neden önemli?  

Dünya markası olmak için. Elbette İngilizce bilmeden de manken olabilirsiniz, ancak ilerleyemezsiniz. Basamakları çıkmak istiyorsanız mutlaka İngilizceniz olmalı.

Amerika ile çalışıyor musunuz?  

Ben çalışıyorum ancak model olarak Amerika’da çalışmak oldukça zor. Amerika’nın kendine göre kuralları ve öncelikleri var. Bunu bilmek zaman alıyor ve zorluklar daha fazla ağır basıyor.

Dizilere oyuncu veriyor musunuz?  

Ben dizilerle ilgilenmiyorum. Modellerden gidenler elbette oluyor. Zaten dizi ya da podyum, ilk adım keşfedilmen, yol gösteren birinin olması ve senin bu alanda eğitim alman sonrası geliyor.

6 aylık hazırlanma süreci uzun değil mi?  

Hayır, değil. Hatta meslek yaşamın boyunca hep öğreniyor, hep yeni bir şeyler katman gerekiyor. Bak! Geçenlerde güzel bir model olabilecek kız buldum. Ancak kaşları çok inceydi. Aldım yola yordama soktum ve şimdi dünya podyumlarında.  

Detay Fotoğraf-450