İzmir'de 12 Temmuz tarihinde, sağanaktan korunmak için kaçmaya çalışan İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz suyla dolan yolda elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmak isteyen İnanç Öktemay da akıma kapıldı. Deniz ve Öktemay, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi ve ardından toprağa verildi.
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMADI
5 kişilik bilirkişi heyetinin tuttuğu raporda, olayın gerçekleşmesinde Deniz ve Öktemay'ın herhangi bir kişisel kusuru olmadığı belirlendi. Raporda olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu, kaçınılmazlık unsurunun bulunmadığı değerlendirildi. Buna göre, olayın gerçekleşmesinde, öngörülemeyecek ve önlenemeyecek olan herhangi bir olağanüstü doğa olayının bulunmadığı kanaatine varıldı. Olaya birtakım ihmaller ve teknik kusurlar silsilesiyle Deniz ve Öktemay dışında gelişen zincirleme kusur unsurlarının sebep olduğu tespit edildi. Bilirkişi raporunda, söz konusu olayın gerçekleştiği yerde iki kurumun da koruyucu ve önleyici tedbirler almadığı belirlendi.
CEZALAR YARI ORANDA ARTIRILDI
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı eski İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım ve Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper Doğan'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 42 kişi hakkında 'Taksirle öldürme' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle TCK'nın 22/3'ün maddesi gereğince sanıklara verilecek cezanın yarı oranında artırılarak 22,5'ar yıla çıkarılması talep edildi.
KEŞİF YAPILDI
Mahkemenin kararı üzerine İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz'in hayatını kaybettiği olay yerinde bugün keşif yapıldı. Keşfe, uzman mühendislerden oluşan 7 kişilik bilirkişi katıldı. Keşif öncesi olay yerinin bulunduğu Enver Dündar Başar Sokak araç trafiğine kapatıldı. Ayrıca çevrede güvenlik önlemi alınıp, alana girilmesi engellendi. GDZ Elektrik'in olay yerine olası bir mazgalın nasıl olması gerektiğini gösteren bir mazgal getirdiği de görüldü. Mahkeme heyeti de keşif için olay yerine geldi. İnceleme öncesinde, davanın 2’nci duruşmasında yurt dışında olduğu için ifadesi alınamayan bir numaralı görgü tanığı aksesuarcı Ersin Eren Çavga'nın ifadesi alındı.
ELEKTRİK KAÇAĞINDAN ŞÜPHELENİYORDUK
Çavga, "Biz orada elektrik kaçağından şüpheleniyorduk. Çok defa aradık sonrasında yapıldı. Orada kazı çalışması yapılmıştı. Sanırım mazgalla ilgili bir çalışmaydı. Burada daha önceki senelerde sel olmuştu. Biz zaten belediyeden talepte bulunmuştuk. Orada bir elektrik çalışması olduğunu biliyorduk. Yağmurlarda orası hep önce kuruyordu. Kazı çalışmasından sonra yine aynı bölgede duman çıkmaya başladı. Biz oraya duba koyduk. GDZ Elektrik'i aradığımızda gelip yaptılar. Hangi firmaya ait olduğunu bilmiyorum ama orası betonla kapatılmıştı. Sonrasında ilk yağmur yağdığında bu olaylarla karşılaştık" dedi.
BİLİRKİŞİ DETAYLI RAPORU HAZIRLAYACAK
Keşifle ilgili açıklama yapan Özge Ceren Deniz'in babası Ahmet Abi'nin avukatı Ayşe Sarıçiçek, "Ölümün gerçekleşmesindeki asıl kusur oranlarını, tespiti, kusurlu kişilerin tespiti açısından olay mahalli geniş bir çaplı kazı yapılıyor. Bugünse keşif tamamlandıktan sonra bilirkişi detaylı olarak raporunu hazırlayacak. Ardından rapor mahkemeye sunulacak. Raporun hazırlanması için yasal olarak 45 günlük bir süreden bahsediliyor" dedi.