Sokak hayvanları düzenlemesi ile ilgili gelişmeler araştırılıyor. Başıboş sokak köpekleri konusu, vatandaşların rahatsızlıkları ile gündeme geldi. Başıboş sokak hayvanları için çözüm yolları bulmak amacıyla çalışmalara başlandı. Peki sokak hayvanları düzenlemesi nedir, maddeleri neler? Birçok ülkede gerçekleştirilen uyutma yöntemi, kontrolsüz çoğalmayı engellemek ve toplum güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Ancak bu uygulama büyük bir etik tartışmayı beraberinde getirdi ve birçok hayvanseverin tepkisini çekti. Başıboş hayvanlar ne olacak, sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte sokak hayvanları yasasına ilişkin detaylar.. 

Sokak Hayvanları Düzenlemesi Nedir?

Sokak hayvanları düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Sokak hayvanları düzenlemesine göre birkaç formül mevcut. Başıboş sokak köpekleriyle ilgili teklifin hazırlıkları sırasında dünya örnekleri incelendi. Öncelikle büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama-kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu da iyileştirilecek. Maliyetler nedeniyle sorumluluklarını yerine getiremeyen belediyelere Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlayacak. İl özel idareleri ve valilikler de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunacak.

Kocaeli Sokak Kopekleri Kediyi Parcaladi 06052024 Iha7

Kısırlaştırma işleminin maliyeti ve sahipsiz hayvan sayısındaki orantısız artış nedeniyle öncelik hayvanların toplatılması olacak. Kentlerin dışına kurulacak büyük barınaklarda köpeklerin bakılması sağlanacak. Hazırlanan teklif metni ile ülke genelinde barınak sayısının artırılması planlanıyor. Sokak hayvanları barınaklara taşınacak, belediyeler tarafından internet siteleri kurulacak. O siteler aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi de sağlanacak.

Sokak Köpekleri Uyutulacak Mı?

AK Parti'nin sunduğu düzenlemede, hayvan hakları yasa teklifi kapsamında sahiplenilmeyen hayvanın iğne ile uyutulması yani yaşamına son verilmesi formülü masada. Bu yöntemin İngiltere, İtalya ve Portekiz’de uygulandığı biliniyor. Her belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek.

30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. AK Partili kaynaklar uyutma yöntemi için "merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem olacak" değerlendirmesini yaptı. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde devam edecek.

sokak köpekleri

2024 SOKAK HAYVANLARI YASASI MADDELERİ

Sokak köpekleri yasa taslağı, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor. Bu düzenleme, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplum sağlığını korumayı amaçlıyor. Taslakta yer alan başlıca maddeler şu şekilde:

  • Sahiplendirme İlanları: Her belediye, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekip, bu fotoğrafları internet üzerinden sahiplendirme ilanı olarak yayınlayacak.
  • Sahiplenme Süresi: İlan yayınlandıktan sonra köpeklerin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak.
  • Çip Takma ve Takip: Sahiplenilen köpeklere çip takılacak ve sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği sıkı bir şekilde takip edilecek.
  • Barınak Kapasitesi: Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak ve süreç aynı şekilde devam edecek.
  • Uyutma İşlemi: 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon yöntemi ile acısız bir şekilde uyutulacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Sokak Hayvanları Yasası Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti'nin TBMM'deki grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, AK Parti grubunun 'sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme' konusundaki çalışmalarına ilişkin, "Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı bir taslak çalışması yapmıştı. Ve bu taslak çalışması Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz elbette bunu değerlendireceklerdir. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz biz. Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Sonrasında yine hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, o komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda; 'evcil hayvan', 'sahipsiz hayvan' gibi tanımlar netleştirilmişti ve hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Bu anlamda, hayvanları koruma konusundaki hassasiyetimiz devam ediyor" diye konuştu.

Yılmaztunçç

Ama diğer yandan özellikle sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğini ve bunun giderek arttığını gördüklerini kaydeden Bakan Tunç, "Ölümlere yol açan, yaşlılara ve çocuklara saldıran, trafik kazalarına neden olan durumlar söz konusu oluyor; bunu da önlemek lazım. Bunu önlemek için de birtakım tedbirler almak gerekiyor. Belediyelere ve kurumlara düşen görevler olacak. Bakan Tunç, 'sokak köpeklerinin uyutulacağı' yönündeki tartışmalara ilişkin de, "Bunlar Meclis'te tartışılacak konular. Nasıl bir çözüm olacağını hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Editör: Nurseli Fırat