Sokak hayvanları düzenlemesi ile ilgili gelişmeler araştırılıyor. Başıboş sokak köpekleri konusu vatandaşların rahatsızlıkları ile gündeme geldi. Başıboş sokak hayvanları için çözüm yolları bulmak amacıyla çalışmalara başlandı. Peki sokak hayvanları düzenlemesi nedir, maddeleri neler? sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte tüm soruların yanıtları..

Sokak Hayvanları Düzenlemesi Nedir, Maddeleri Neler?

Sokak hayvanları düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Sokak hayvanları düzenlemesine göre birkaç formül mevcut. Başıboş sokak köpekleriyle ilgili teklifin hazırlıkları sırasında dünya örnekleri incelendi. Öncelikle büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama-kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu da iyileştirilecek. Maliyetler nedeniyle sorumluluklarını yerine getiremeyen belediyelere Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlayacak. İl özel idareleri ve valilikler de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunacak.

Sokak Hayvanları Düzenlemesi 3

Kısırlaştırma işleminin maliyeti ve sahipsiz hayvan sayısındaki orantısız artış nedeniyle öncelik hayvanların toplatılması olacak. Kentlerin dışına kurulacak büyük barınaklarda köpeklerin bakılması sağlanacak.

Hazırlanan teklif metni ile ülke genelinde barınak sayısının artırılması planlanıyor. Sokak hayvanları barınaklara taşınacak, belediyeler tarafından internet siteleri kurulacak. O siteler aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi de sağlanacak.

Sokak Hayvanları Düzenlemesi 1

Sokak Köpekleri Uyutulacak Mı?

AK Parti'nin sunduğu düzenlemede, hayvan hakları yasa teklifi kapsamında sahiplenilmeyen hayvanın iğne ile uyutulması yani yaşamına son verilmesi formülü masada. Bu yöntemin İngiltere, İtalya ve Portekiz’de uygulandığı biliniyor. Her belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek.

30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. AK Partili kaynaklar uyutma yöntemi için "merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem olacak" değerlendirmesini yaptı. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde devam edecek.
 

Editör: Nurseli Fırat