Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin gerçekleşecek düzenleme için görüşmeler Pazar günü başladı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında bir araya gelen Genel Kurul'da, teklife ilişkin düzenlemenin ilk beş maddesi kabul edildi. Muhalefetin verdiği önergeler ise reddedildi.

SOKAK HAYVANLARI YASASI 5. MADDE NEDİR?

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5. maddesi kabul edildi. Verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı. “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.

VETERİNERLİK HİZMETLERİ KANUNU 9. MADDE 3. FIKRASI NEDİR?

Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak;

1. Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

2. Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

3. Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.

GÖRÜŞME YİNE TARTIŞMALARA SAHNE OLDU

Görüşmede söz alan AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, “Hani tek çözüm kısırlaştırma diyorsunuz ya, kendilerinin izni olmadan hayvanları kısırlaştırma yetkisini siz nereden alıyorsunuz, bu hakkı size kim veriyor. Üreme hayvanlar için bir hak değil mi?” diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Mertoğlu’nun sözlerine ilişkin şunları söyledi:

“Bu Meclis’te hiç olmayan bir şeyi yaptınız ama siz bu insanları komisyonlara getirerek, hayvanseverler ile o insanlar arasında bir çatışma yaratmak istediniz. Maşallah, çok yaratıcı milletvekilleriniz var, ‘Kısırlaştıralım’ dediğimizde ‘Spiral takalım’ diyor ya da ‘Köpekten izin alacak mısınız’ diyor. Bu kadar hayvan hakları düşünecekseniz bu yasayı yırtıp atın.” Soru-cevabın ardından kanun teklifinin ilk dokuz maddesi üzerine olan birinci bölümün görüşmelerine geçildi.

S O K A K1

 “NELER YAPABİLİRİZ, HEP BİRLİKTE BUNLARI TARTIŞMALIYIZ”

MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek maksadıyla hâlâ yürürlükte olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Ayrıca Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’yla sokak hayvanlarının kısırlaştırılması suretiyle popülasyonun azaltılmasına yönelik çok önemli düzenlemeler de getirilmiştir ancak o günden bu yana sözkonusu kanunun uygulamasının büyük sorumluluk düşen belediyeler ve diğer kurumlar arasında gerekli koordinasyonun sağlanamaması, lazım gelen hassasiyetin gösterilememesi gibi sebeplerle gerçekleşemediği de gözlemlenmektedir. Hem insanlarımızın sokaklarda daha yaşanılabilir bir hayat sürdürebilmesi hem de sahipsiz hayvanlarımızın daha sağlıklı ortamlarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için yenilenecek ve yeni yapılacak olan barınaklarda hayvanlarımızın daha yaşanılabilir bir hâl alması için neler yapabiliriz, hep birlikte bunları tartışmalıyız.”

DEM Parti İzmir Milletvekili Çiçek Otlu, AK Parti ve MHP’nin kanun teklifinden korktuğunu iddia ederek, “Korkmasaydı, biz komisyonda bu görüşmeleri yaparken hayvan hakları savunucularını ve bilim insanlarını dinlemek isterdi ama AKP-MHP iktidarı ne yaptı? Önce televizyonu gözaltına aldı, daha sonra bardakları, sonra da tutanakları gözaltına aldı. Saatlerce hiçbir kamuoyunun duymasını istemedi. Bu kadar yasanızı savunuyorsanız neyden korktuğunuzu açıklamanız gerekiyor” diye konuştu.

CHP’li İlhami Aygu ise  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye seslenerek, “Bahçeli, grup toplantısından çıktıktan sonra dedi ki, ‘Türk milleti hayvanseverdir, köpekleri dost kabul ederler. MHP üstüne düşeni yapacaktır.’ Bakalım MHP üstüne düşeni yapacak mı, oylamada hep beraber göreceğiz” sözlerini kaydetti.

S O K A K2

“KÖPEKLERDEN Mİ OY ALACAKSINIZ?”

CHP’li Başarır, kanun teklifinin komisyon görüşmelerinde “Biz kazanacağız” dediklerinde AK Partili Yıldırım’ın “Köpeklerden mi oy alacaksınız?” dediğini hatırlatarak, “Yazıklar olsun ya! Bu seviye burada konuşuyor. Köpeklerden mi oy alacağız, köpeklerden mi oy aldın sen? Seni köpekler mi seçti? Dedin mi?” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine AK Partili milletvekilleri Başarır’ın sözlerine tepki gösterdi. Başarır’ın sözlerine “Demedim” diye cevap veren Yıldırım, iddialara ilişkin konuşmak için söz aldı:

“Öncelikle biraz önceki arkadaşın seviyesine inmeyeceğimi söyleyerek sözüme başlamak istiyorum. Komisyonda CHP’li milletvekili arkadaşımız çıktı, orada çocukları mağdur olmuş insanlar da vardı, ‘Bakın, biz belediye seçimini aldık. Biz iktidara gelince ilk olarak bu yasayı kaldıracağız’ dedi. Ben ‘Ya, insanlar bu yasayı istiyor. Sen köpeklerden mi oy alacaksın?’ dedim, dediğim budur, başka bir şey değildir, bunu başka yere çekmene gerek yok.”

BUGÜN YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Mecli Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurulu’n 29 Temmuz Pazartesi saat 14.00’te görüşmelere devam edeceğini söyleyerek oturumu kapattı. 

Editör: Yaren Eryılmaz