"Sokak köpekleri uyutulacak mı?" sorusu gündemde yerini alırken, sosyal medyada birçok hayvansever konuyla ilgili paylaşımlarda bulunuyor. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi görüşmeleri devam ederken AK Parti Kaynakları, ötanazi kelimesinin yasadan çıkarıldığını açıkladı. Bunun yerine; veterinerlik hizmetleri kanunun 9. maddesi 3. fıkrasında yer alan hükümler uygulanır hükmü ekleniyor. Peki sokak hayvanları yasası maddeleri neler? Sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte detaylar..

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin gerçekleşecek düzenleme için görüşmeler Pazar günü başladı.  Peki sokak hayvanları yasası kabul edildi mi, son durum ne? İşte detaylar..

Barinak Kopekler 10062024 Dha2

ÖTANAZİ KELİMESİ ÇIKARILDI

Sokak hayvanları kanun teklifi görüşmeleri devam ederken, dördüncü madde kabul edildi ve “ötanazi” maddesi olarak da bilinen beşinci maddenin görüşmelerine geçildi. Ötanazi kelimesinin yasadan çıkarıldığı açıklandı.

Teklif metninden “ötanazi” ifadesi çıkarıldı, ancak Veteriner Hizmetleri Kanunu’ndaki esaslara göre ötanazi yapılacak hayvanların nitelikleri belirlendi. 5’inci madde AKP milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle şu şekilde düzenlendi:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.” Muhalefet milletvekillerinin 5’inci maddenin tekliften çıkarılmasına ilişkin değişiklik önergeleri ise reddedildi.

Ingiltere Sokak Kopekleri 06062024 10

SOKAK HAYVANLARI YASASI MADDELERİ

Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanıyor.

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştiriliyor.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacakolması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.

Sokak Kopekleri 21052024

SOKAK HAYVANLARI YASASI 5. MADDE NEDİR?

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5. maddesi kabul edildi. Verilen önergeyle saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacağına ilişkin hüküm teklif metninden çıkarıldı. “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.

VETERİNERLİK HİZMETLERİ KANUNU 9. MADDE 3. FIKRASI NEDİR?

Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak;

1. Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

2. Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

3. Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.

Adana Imamoglu Ilcesi Kopekler 01052024 Iha2

SOKAK HAYVANLARI YASASI KABUL EDİLDİ Mİ, GEÇTİ Mİ?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin gerçekleşecek düzenleme için görüşmeler Pazar günü başladı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında bir araya gelen Genel Kurul'da, teklife ilişkin düzenlemenin ilk beş maddesi kabul edildi. Muhalefetin verdiği önergeler ise reddedildi. Meslite alevli tartışmalar Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurulu’n 29 Temmuz Pazartesi saat 14.00’te görüşmelere devam edeceğini söyleyerek oturumu kapattı. 

Editör: Nurseli Fırat