Slovenya Başbakanı Robert Golob, İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını duyurmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Golob, bu ülkelerin Filistin devletini tanıma kararını açıkladıkları 28 Mayıs öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç liderlerinin Filistin'in tanınmasına ilişkin bugünkü açıklamalarını memnuniyetle karşılıyorum." ifadelerini kullandı.
AB LİDERLERİNE ÇAĞRI
Başbakan Golob, Avrupa Birliği (AB) liderlerine yazdığı bir mektupta, Filistin'i henüz tanımamış ülkelere bu sürece katılma çağrısında bulunduğunu ifade etti. Golob, "Orta Doğu'da insanlığın, barışın ve istikrarın hizmetinde 'tanınma ortak hedefine' ulaşmak için birlikte, birlik içinde ve güçlü şekilde çalışabiliriz. Yanımızda ne kadar çok ülke olursa ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması için her iki tarafta da baskı gücümüz o kadar güçlü olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
FİLİSTİN YÖNETİMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ
Golob, Filistinlilerin sembolik bir tanınma jestinden daha fazlasına ihtiyacı olduğu bilinciyle, Batı Şeria ve Gazze'de halkını temsil edecek ve iki devletli çözüme yönlendirecek olan Filistin yönetiminin reformuna ve güçlendirilmesine yardımcı olmak istediklerini belirtti. Orta Doğu'da kalıcı barışın ancak bölgedeki ve dünyadaki tüm aktörlerin iki devletli çözüm gerçeğini kabul etmesiyle mümkün olduğunu vurguladı.
SLOVENYA'NIN TANIMA SÜRECİ
Slovenya Başbakanı Robert Golob, 22 Mart'ta AB Zirvesi sonrası İspanya, İrlanda ve Malta Başbakanları ile yaptığı ortak açıklamada, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi konusunda mutabık olduklarını dile getirmişti. Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon ise 9 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, hükümetin Filistin devletini tanımaya yönelik prosedürü başlattığını ve tanıma kararının 13 Haziran'a kadar Slovenya Meclisine iletileceğini belirtmişti.