Dört bir tarafı düşmanla çevrili Türkiye’nin beka meselesinde geçerliliğini hiçbir zaman yitirmeyen savunma sanayisi, uzun yıllar “uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi”ne ihtiyaç duyuyordu.

Uzun seneler ABD’den patriot almak isteyen ancak olumlu yanıt alamayan Türkiye rotasını, teknik özellikler bakımından patriotlardan daha güçlü olan Rus S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Sistemine çevirmiş ve aldığı S-400 bataryaları sıkça dünya gündemine getirilmişti.

SİPER ÜRÜN-1’DE SONA GELİNDİ

Türkiye için sorun olmaktan çıkmayacağı görülen uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi konusunda ASELSAN’dan muhteşem bir haber geldi. ASELSAN’ın ilk duyurusunu yaptığında “yerli S-400” benzetmesinde bulunulan SİPER Ürün-1 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Sistemi projesinde sona gelindiği duyuruldu.

SSB BAŞLATMIŞTI

SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı) tarafından Türkiye’nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacını karşılaması için başlatılan “Siper” projesi için güzel haber verildi. 

Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından TSK’nin (Türk Silahlı Kuvvetleri) askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması için 1975 senesinde Ankara merkezli olarak kurulan savunma sanayisi şirketi ASELSAN, sosyal medya platformu X’teki resmi kuruluş onaylı @aselsan hesabından “Siper” ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

“Gök vatanın koruyucusu #SİPER envantere giriyor!” ifadesiyle başlayan paylaşımda “Milli Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER Ürün-1’in envantere girmeye hazırlandığı, SİPER Sistemi’nin 2024 yılı içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına sunulacağı” duyuruldu.

ASELSAN’ın paylaşımında Türkiye’nin katmanlı hava savunma ihtiyacı için büyük önem taşıyan ve stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması maksadıyla geliştirilen SİPER’in; yüksek irtifada, dağıtık mimaride ve uzun menzilde hava savunmasına imkân vereceğinin altı çizildi.

Siber projesini Roketsan ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığıyla yürüten ASELSAN, Türk semalarının güvenliği için canSİPERane çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. ASELSAN’ın, “cansiperane” kavramı içinde proje ismi olan “SİPER”i büyük harflerle kullandığı görüldü.

SSB BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, hava savunmasını net bir şekilde beka meselesi olarak gördüklerinin altını çizerek, Siper sisteminin mevcut dünya sistemleri içinde en ileri teknolojiye sahip olduğunu vurgulayarak, Siper sisteminin, Türkiye’nin milli güvenliği için önemli görevler üstleneceğini kaydetti. Haluk Görgün, vatan semalarının güvenliği için gece gündüz demeden çalışan tüm ekibi gönülden tebrik ettiklerini de sözlerine ekledi.