Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada koşulsuz şartsız tazminat alabilecek kişilerin listesi açıklandı. Bu listede bazı durumlarda çalışanlar kendi istekleriyle işten ayrılsalar da kıdem tazminatı alabiliyor.

Para 7

KIDEM TAZMİNATI HAKKI 

SSK’lı kadın çalışanlar, evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanıyor. Ancak bu durumda ne işveren ne de çalışan ihbar tazminatı talebinde bulunamıyor. Hamilelik veya doğum gibi sebeplerle işten ayrılmalarda ise kıdem tazminatı hakkı geçerli değil.

Para 1

BU DURUMLARA DİKKAT! 

 Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadınlar, daha sonra başka bir işte çalışabiliyor. Ancak tazminat almak amacıyla hileli boşanma gibi durumların tespit edilmesi halinde işveren, tazminatın geri ödenmesi için hukuki yollara başvurabiliyor. Hileli boşanma kanıtlanırsa, işçi tazminatı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalıyor. 

Para K

41 BİN TL OLARAK BELİRLENDİ 

Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadınlara, brüt maaşa göre kıdem tazminatı ödeniyor. 2024 yılı için bir yıllık kıdem tazminatının alt sınırı brüt asgari ücret olan 20.017 TL iken, tavan miktar 41.828 TL olarak belirlenmiş durumda. Evlilik dışındaki durumlarda da kıdem tazminatı almak mümkün. Özellikle 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olan kadınlar, 15 yıl sigortalılık ve 3.600 gün prim şartını doldurduklarında, yaş dışındaki emeklilik koşullarını sağlayarak tazminat hakkına sahip oluyorlar. Ancak 9 Eylül 1999 ve sonrası sigorta girişi olanlar için en az 7.000 prim günü veya 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4.500 gün prim ödenmesi gerekiyor. 

Editör: Yağmur Güzel