Save the Children tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ta artan saldırıları nedeniyle ailelerinden ayrı düşen çocuk sayısı hızla artıyor. Kuruluş, korumasız kalan çocuklara yardım edenlerin de baskı altında olduğunu belirtti.

Gazzeli Cocuklar 24062024 1

TAHMİNİ 17 BİN ÇOCUK AİLESİNDEN AYRI

Gazze'de yaklaşık 17 bin çocuğun ailesinden ayrı düştüğü veya refakatsiz kayıp olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 4 bin çocuğun ise enkaz altında, toplu mezarlarda veya isimsiz mezarlarda olduğu belirtiliyor. Bilinmeyen sayıda çocuğun ise gözaltında olduğu ve Gazze dışına çıkarılmış olabileceği vurgulandı.

Gazzeli Cocuklar 24062024 3

KİMLİK TESPİTİ ZORLAŞTI

İsrail saldırılarında enkaz altında kalan veya çadırlarda yanarak hayatını kaybedenlerin bedenlerinin tanınmaz hale geldiği, kimlik tespitinin zorlaştığı ifade edildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail saldırılarında 15 binden fazla çocuğun öldüğü ve yarısına yakınının kimliğinin tespit edilemediği kaydedildi.

Gazzeli Cocuklar 24062024 4

TOPLU MEZARLARDA İŞKENCE İZLERİ

Açıklamada, toplu mezarlara gömülen çocuklarda işkence izleri bulunduğu belirtildi. 9 Haziran itibarıyla yaklaşık 250 Batı Şerialı çocuğun İsrail'in gözaltı sistemi içinde kayıp olduğu, ailelerinin çocuklarının nerede olduğunu veya sağlık durumlarını doğrulayamadığı ifade edildi.

Gazzeli Cocuklar 24062024 6

BM'YE GÖZALTI İHBARLARI

Birleşmiş Milletler'e (BM) çok sayıda gözaltında kötü muamele, zorla kaybedilme ve toplu gözaltı ihbarı yapıldığı bilgisi de açıklamada yer aldı.

Gazzeli Cocuklar 24062024 5

AİLELERİN DRAMI

Save the Children Orta Doğu Bölge Direktörü Jeremy Stoner, "Sevdiklerinin nerede olduklarını bilmemek aileler için bir işkence. Hiçbir ebeveyn, çocuğunu bulmak için enkaz ya da toplu mezarları kazmak durumunda kalmamalı. Hiçbir çocuk savaş bölgesinde yalnız ve korumasız olmamalı." ifadelerini kullandı. Stoner, Gazze'yi "çocuk mezarlığına" benzetti.

Gazzeli Cocuklar 24062024 7

ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Stoner, öldürülen çocukların kayıt altına alınması, ailelerin bilgilendirilmesi, cenaze ritüellerine saygı duyulması ve hesap sorulması gerektiğini vurguladı. Kayıp çocukların bulunması ve ailelerine kavuşturulması için acil ateşkes çağrısında bulundu.

Gazzeli Cocuklar 24062024 10

REFEKATSİZ ÇOCUKLARIN DURUMU

Save the Children'ın Gazze'de görev yapan bir çocuk koruma uzmanı, "Her gün daha fazla refakatçisiz çocuk buluyoruz ve onları desteklemek her gün daha da zorlaşıyor." dedi. Uzman, sürekli yer değiştiren aileleri çocuklarıyla buluşturmanın zorluğuna dikkati çekerek, "Çocuklara sahip çıkan akraba ve komşular da temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Gazzeli Cocuklar 24062024 9

7 EKİM'DEN BU YANA YAŞANANLAR

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye saldırılar düzenliyor. İsrail saldırılarında 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 598 Filistinli hayatını kaybetti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 553 Filistinli yaşamını yitirdi.

Save The Children 24062024 2

Save The Children 24062024 1