Tarım ve Orman Bakanlığının kuruluşu ESK (Et ve Süt Kurumu), Kurban Bayramı sonrası pazarlarda satılamayan kurbanlıkları satın alacağını duyurdu.

Kurban Bayramı 10

KURBANLIKLAR KARKAS ET OLARAK ALINACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ESK, satılamayan kurbanlıkları nakliye, bakım ve besleme giderlerini dikkate alarak belirlenen alım tarifesi üzerinden karkas et olarak alacak.

Kurban Eti 17062024

BAŞVURU TARİHLERİ VE GEREKEN BELGELER

Hayvanlarını satmak isteyen üreticiler, 20-28 Haziran tarihleri arasında en yakın ESK kombina müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler. Başvuru sırasında hayvan kimlik belgeleri, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerince verilen kurban satışı için sevk raporları ile kurban pazar yeri giriş ve kira belgeleri yeterli olacak.

Kurban Eti 3

KONTROLLER VE ÖDEME SÜRECİ

Başvurular, TÜRKVET sisteminde gerekli kontroller yapıldıktan sonra, ESK'nin hayvan alım kriterleri ve uygulama esasları doğrultusunda değerlendirilecek ve karkas et olarak satın alınacak. Üreticilere ödemeler en geç 3 iş günü içinde yapılacak ve hayvanlarını en yakın kesimhanede kestirebilecekler.

Kurban Eti 2

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK FİYATLARI

ESK'nın büyükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına; yerli ve ithal tosunda 280 lira, düvede 270 lira ve inekte 260 lira olarak belirlendi. Büyükbaş kurbanlık alım fiyatları ise kilogram başına; yerli tosunda 320 lira, ithal tosunda 285 lira, düvede 305 lira ve inekte 295 lira olacak. Küçükbaş et cari alım fiyatları kilogram başına; koyunda 250 lira, keçide 140 lira olarak belirlenirken, küçükbaş kurbanlık alım fiyatları ise kilogram başına; koyunda 280 lira, keçide 170 lira olarak belirlendi.

Kurban Eti 1