Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimi kapsamında, medya kuruluşlarına yönelik belirlenen yayın kurallarını bir kez daha hatırlattı. RTÜK, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen sınırların bazı yayıncılar tarafından ihlal edildiğini belirterek, seçim döneminde uygulanacak kurallara dikkat çekti.

SİYASİ PROPAGANDA VE REKLAM YAYINLARI

RTÜK'ün açıklamasına göre, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 1 Ocak'tan itibaren 30 Mart saat 18.00'e kadar medya aracılığıyla propaganda yapma hakkına sahip. Aynı zamanda, medya hizmet sağlayıcıları 1 Ocak'tan 29 Mart Cuma günü saat 23.59'a kadar siyasi reklamlar yayınlama konusunda serbest bırakılıyor.

YAYIN YASAĞI VE TARAFSIZLIK İLKESİ

Oy verme gününden önceki son 10 gün içerisinde, herhangi bir siyasi parti veya adayın lehine ya da aleyhine yayın yapılması, kamuoyu araştırmaları ve anket sonuçlarının paylaşılması kesinlikle yasak. Bu dönem dışındaki yayınların ise tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olması gerektiği vurgulandı.

KAMUOYU ARAŞTIRMALARI VE ETİK İLKELER

Yapılan kamuoyu araştırmalarının ve anketlerin, hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı ve finansörü gibi bilgilerin açıkça belirtilmesi zorunlu kılınıyor. Haber bültenleri ve programlarında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, siyasi parti genel başkanları ve adaylara yönelik iftira veya hakaret içeren ifadelerin kullanılmaması gerektiği belirtiliyor.

DEMOKRATİK KURUMLARA SAYGI ÇAĞRISI

RTÜK, Türkiye'nin demokratik kurumları, güvenlik birimleri ve belirli bir seçmen kitlesine yönelik aşağılayıcı ve eleştiri sınırlarını aşan yorumlara yer verilmemesi gerektiğini hatırlatırken, yayıncıların ve gazetecilerin evrensel basın meslek ilkelerine uygun hareket etmesi, açık bir şekilde herhangi bir adayı desteklememesi ve tarafsız kalması gerektiğini ifade etti.