"Roblox açıldı mı, 7 Eylül Roblox son durum ne?" sorusunun yanıtları araştırılıyor. Çevrimiçi oyun platformu Roblox'a geçtiğimiz Ağustos ayında erişim engeli gelmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesindeki 'Site Bilgileri Sorgu Sayfası'nda yapılan sorgulamada, "Roblox.com 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir." ifadeleri yer almıştı.

Roblox-5

Bakan Uraloğlu'ndan Roblox'a ilişkin yeni açıklama geldi. Katıldığı canlı yayında değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu: "Veliler bize 'Allah razı olsun biz engelleyemedik siz engellediniz' dediler." ifadelerini kullandı. Peki Roblox açılacak mı, ne zaman açıklanacak? İşte 7 Eylül Roblox erişimi son gelişmeler..

Roblox-1

ROBLOX NEDİR?

Roblox, bir çevrimiçi oyun platformu ve oyun oluşturma sistemidir. Roblox Corporation tarafından geliştirilen Roblox, kullanıcıların oyunları programlamasına ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunları oynamasına olanak tanır.

ROBLOX NEDEN KAPANDI?

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu, çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması tespiti üzerine www.roblox.com/tr internet sitesi ve uygulama marketlerindeki linklerine erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etti.

Roblox 2

Talebi ele alan Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği, sunulan dilekçe ve belirtilen internet adresleriyle ilgili araştırma tutanaklarının inceledi. Hakimlik, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, "Yaşam hakkı, kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması gibi sebeplerinden birine bağlı olarak hakimin erişim engeli kararı alabileceği"ni öngören 8/A1'nci maddesi gereğince www.roblox.com/tr internet sitesi ve uygulama marketlerindeki linklerine erişimin engellenmesine karar verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Roblox hakkında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Çevrimiçi oyun platformu Roblox’un ülkemizde erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı iledir. Kararın UYAP’ta yayınlanması sonucunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumu tarafından uygulanmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunarız."

Roblox'un kapanması ile ilgili son açıklama Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den geldi. Bakan Tekin, “Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabiliyor. Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması oldukça önemli. Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğu. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz.” açıklamasında bulundu.

Abdulkadir Uraloglu12

ROBLOX AÇILDI MI, NE ZAMAN AÇILACAK?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Roblox hakkında merak edilen ve yöneltilen soruları yanıtladı. Uraloğlu Roblox erişim engeli ile ilgili şunları söyledi;

"Roblox oyunu ile ilgili bizle bir temas oldu. BTK olarak yetkimizi kullandık. Burada süreç biraz farklı ilerledik. Beni arkadaşlarım aradı, alınan bir kararı bildirdiler. Ben bu kararla birlikte Roblox denilen oyunu öğrenmiş oldum. Kararları okudum, görselleri izledim. Ben çocuklarımız için endişelendim. 4 saat içinde yasağı uyguladık. Veliler bize 'Allah razı olsun biz engelleyemedik siz engellediniz' dediler." ifadelerini kullandı.

Popüler oyun sitesi Roblox'a erişim engelinin ne zaman kaldırılacağı henüz bilinmiyor. Roblox açılış tarihine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.

Editör: Nurseli Fırat