Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yeni bir karar yayımlandı. Böylece Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) uygulanan vergi avantajı kaldırıldı. Söz konusu hesaplar için %5-7,5 arasında stopaj uygulanacak. Peki, bu durumda yatırımcıları neler bekliyor? Filiz Eryılmaz Ekran Haber'e konuştu, merak edilenleri cevapladı!

Kararın nedenini açıklayan Eryılmaz şu ifadeyi kullandı: "Stopaj almak demek aslında vergi alıyorsunuz gelir üzerinden. Elde edilen gelir üzerinden bir vergi alınıyor fakat bu vergi direkt bankada net olarak kesiliyor. Kaynağında alınan bir vergi gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla buradaki amaç şu; KKM'yi daha az cazip hale getirmek. Çünkü stopaj aldığınız zaman yani vergi aldığınızda bu gelirini düşürüyor. Oradan elde ettiğiniz, KKM'den elde edilen gelir azalıyor. Azaldığı için de vatandaş buraya ilgi duymasın, buradan çıksın, TL varlıklara geçsin isteği var. Yani KKM'yi düşürme, azaltma amacıyla atılan bir adım bu."

YATIRIMCILARI NELER BEKLİYOR?

Bir kere şunu söyleyeyim, bu adımlar elbette KKM'deki çıkış hızını artırır ama çok hızlı bir şekilde KKM'yi azaltır mı ondan çok emin değilim. Çünkü KKM'de artık biliyorsunuz sadece dövize endeksli olan KKM var, TL dönüşlü olan kaldırıldı sene başında. Dolayısıyla döviz dönüşümlü KKM'deki yatırımcı dövize çok duyarlı, faize duyarlı olmayan yatırımcı olduğu için burayı evet azalacaktır fakat TL dönüşümündeki kadar hızlı bir azalma beklememek gerekir. Peki nereye yönelmeli yatırımcılar? Bence şu an TL mevduatlarına yönelmeleri mantıklı olabilir. İyi bir faiz getirisi var orada. Daha kısa vadeli olacak şekilde TL mevduata yönelebilirler.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu