Resmi Gazete, 25 Mayıs sabahı saat 04.00 civarlarında yayımlandı.

Yayının "Cumhurbaşkanı Kararları" bölümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı önemli değişiklikler yer aldı. 

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK

Resmi Gazete'de en önemli değişikliklerden biri 3713 sayılı Terörle Mücedele Kanununda (TMK) yapılan değişiklik olarak göze çarptı.

Kanunun 1, 3 ve 4. maddeleri kapsamına giren eylemler ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören gerçek kişilerle özel tüzel kişilerin, 5233 sayılı terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanunun geçici 1 ve 4. maddeleri ile 5442 sayılı kanunun geçici 1. maddesine dayanarak yaptıkları başvuruların sonuçlandırılma süresinin, 17 Ağustos 2023 tarihli ve 7506 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile uzatılan sürenin bitiminden itibaren bir yıl uzatılmasına karar verildi. 

Rg Tmk

DEPREM BÖLGELERİNDE TAKSİT ÖDEME SÜRELERİ 12 AYA UZATILDI

Başka bir Cumhurbaşkanı Kararı ise, 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili oldu. 

Buna göre, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya ile Gaziantep'in Islahiye ve Nurdağı ilçelerinde devam eden mücbir sebeplere istinaden, taksit ödeme süreleri yeniden belirlendi. 

Değişiklikle, alacakları yapılandırılan idarelere, ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri azami 12 ayda ödenmek üzere uzatıldı.

DİNİ YAYINLARA 200 MİLYONLUK SERMAYE ARTIRIMI

Bir başka önemli Cumhurbaşkanı kararı da, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Döner sermaye işletmesine tahsis edilen sermayenin artırılması oldu. 

Değişiklikle, söz konusu sermayenin 200 milyon liraya çıkarılması kararı alındı.

Rg Diyanet

FAKÜLTE KURMA VE KAPATMA KARARLARI

Resmi Gazete'de yeni kurulan, kaldırılan ve ismi değiştirilen fakülteler de sıralandı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi açıldı. 

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar ile Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, TED Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ise kapatıldı.

EDEBİYAT FAKÜLTESİNE SEZAİ KARAKOÇ İSMİ VERİLDİ

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin ismi ise Sezai Karakoç Edebiyat Fakültesi olarak değişti.

Sezai Karakoc14

ÖNEMLİ ATAMALAR: DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI DAİMİ TEMSİLCİ OLDU

İlgililerinin dört gözle beklediği Cumharbaşkanlığı atama kararları da, Resmi Gazete'de yer buldu.

Libya devleti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Güven Begeç, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye Cumuriyeti daimi temsilciliğine ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar atandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI ATAMALARI

Resmi Gazete'ye göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığında açık bulunan Kentsel Dönüşüm Başkanlığına Hakkı Alp, Genel Müdürlüğüne Bedri Sinan Gül, Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne de Sezayi Köse getirildi.

KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 

Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne aynı yerde Genel Müdür Yardımcısı olan Taner Beyoğlu'nun ataması yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ise Muharrem Eliş atandı. 

SANAYİ BAKANLIĞI'NDA GÖREVDEN ALMA VE ATAMALAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda görevden alma ve yeni görevlendirmeler de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla paylaşıldı.

Buna göre, Sanayi Genel Müdür Yardımcıları Ali Murat Sürekli, Ömer Bilen ve Serkan Çelik görevden alınırken, yerlerine Elif Tuğçe Çınar, Ümit Yasin Güven ve İsmail Musab Gülaçar'ın ataması gerçekleşti. 

YÖK VE ADLİ TIP KURUMU ATAMALARI

Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine Üniversitelerarası Kurulca seçilen Prof. Dr. Derviş Karaboğa atandı.

Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcılığına Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Yusuf Atan görevlendirildi.

Birinci Adli Tıp İhtisas Kurulu üyeliğine Doç. Dr. Yalçın Avcı,  Yedinci Kurul üyeliğine Uzman Doktor Mustafa Bilal Ceylan,  Yedinci Kurul Göz Hastalıkları üyeliğine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdamar atandı.

YENİ REKTÖRLER

Resmi Gazete'de ataması yapılan yeni rektörler de sıralandı.

Buna göre Ankara Sosyal Bilimler Üniversite Rektörlüğüne Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Başkent Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hakan Özkardeş, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, İstanbul Atlas Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mustafa Ege Yazgan, İstanbul Galata Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörlüğüne de Prof. Dr. Mustafa Kara'nın görevlendirmesi yapıldı.