Reklam Kurulu, son toplantısında alışveriş tercihlerini yanlış yönlendirebilecek çevre beyanlı reklamlar ile bazı zeytinyağı ve ayakkabı reklamlarına ceza uygulama kararı aldı.

Ticaret Bakanligi Reklam Kurulu 20062024 1

ÇEVRESEL BEYAN İÇEREN REKLAMLAR

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Reklam Kurulu, Kurban Bayramı öncesi gerçekleştirdiği son toplantısında aldatıcı reklamlara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Özellikle "çevresel beyan" içeren reklamların, vatandaşların çevre konusundaki duyarlılığını istismar ettiğini tespit eden Bakanlık, tüketicilerin "yeşil aklama" olarak bilinen yöntemle yanlış yönlendirilmesini önlemek amacıyla çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

Ticaret Bakanlığı Personel Alımı 5

YEŞİL AKLAMA İLE MÜCADELE

Reklam Kurulu, tüketicilerin doğaya ilişkin hassasiyetlerinin istismar edilmesini önlemek için sektörel bazda incelemelere odaklandı. Bu kapsamda, gıda, giyim ve dayanıklı tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren dört şirketin reklamlarındaki "doğa dostu", "doğayı senin kadar düşünen" ve "iklim dostu" gibi çevreye ilişkin genel beyanların, gerekli bilgiler verilmeden kullanıldığı ve bu iddiaların ispatlanamadığı gerekçesiyle idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı Personel Alımı 7

AYKIRILIK TESPİT EDİLDİ

Kurul, haziran toplantısında 175 dosyadan 147'sinde mevzuata aykırılık buldu. Tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklamlar ile haksız ticari uygulamalara karşı 20 milyon 100 bin 269 lira idari para cezası ve durdurma cezası verildi. Ayrıca, üç dosya hakkında erişimin engellenmesi kararı alındı.

Ticaret Bakanligi Reklam Kurulu 20062024

TAKLİT AYAKKABI VE ZEYTİNYAĞI REKLAMLARI

Haziran toplantısının öne çıkan gündem maddelerinden biri de "taklit ayakkabı" reklamları oldu. Sosyal medya mecralarında koruma altındaki markaların logo ve ayırt edici unsurlarının tüketiciyi yanıltacak şekilde kullanıldığı taklit ayakkabı reklamlarına ilişkin yapılan incelemeler sonucunda, 17 reklam veren hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı Personel Alımı 3

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER

Reklam Kurulu, coğrafi işaretli ürünlere yönelik yanıltıcı uygulamalara karşı denetimlerini sürdürdü. Bu kapsamda, ilgili coğrafi işaret tesciline aykırı biçimde üretim yapan ve reklamlarında "Ayvalık zeytinyağı", "Ayvalık organik zeytinyağı", "Ayvalık natural sızma zeytinyağı" gibi ifadeler kullanan 13 firma hakkında reklamları durdurma kararı verildi.

Ticaret Bakanlığı Personel Alımı 4

YILIN İLK YARISI RAPORU

Reklam Kurulu, yılın ilk altı ayında toplam 931 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 811 dosya hakkında durdurma cezası verilerek, toplamda 127 milyon 433 bin 779 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.