DOSYA HABER

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarında binlerce kişi öldü ve yaralandı. Şifa Hastanesi yakınlarında toplu mezarlar bulundu. 10 binden fazla Gazzeli kayboldu. Naaşları verilmeyen Gazzeliler bulunuyor. Hamas ile İsrail arasında ateşkes sağlanıp sağlanmayacağı ve şartların ne olacağı hala net değil. Hamas'ın da İsrail'in de elinde esirler bulunuyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırı planı ise gerginliği arttırdı. Peki Refah nerede? İsrail Refah'a neden saldırmak istiyor?

Refah Kenti 232

REFAH NEREDE?

Refah, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki "bölünmüş şehir" olarak biliniyor. Gazze Şeridi'nin güney bölümünde yer alan bir Filistinli şehridir. Ancak şehir, Sina Yarımadasında da devam etmektedir. Sina Yarımadası ise Mısır'a bağlı. Gazze Şeridi'nin tek havaalanı Yaser Arafat Uluslararası Havaalanı bu bölgededir. Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır  Kapısı da buradadır. İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle bölgeye yardımlar bu sınır kapısı üzerinden ulaştırılmaya çalışılıyor.

Refah Kentine Siginan Gazzeliler

İSRAİL'İN 2000 YILINDAKİ SALDIRISI

İsrail ile Mısır arasında 1978 yılında Camp David Anlaşması'nın imzalanması ve İsrail birliklerinin Sina'dan çekilmesinin ardından Refah kenti, yarısı Gazze'de yarısı Mısır'da olmak üzere ikiye bölündü. Refah'ın, Filistin ve Mısır'a dağılan topraklarında yaşayan Filistinli aileler de "aynı şehirde ancak yabancı ülkelerde" hayatlarına devam etti. İsrail, 2000 yılının eylül ayında başlatılan İkinci İntifada sırasında, sınırın Filistin tarafında yaşayanların evlerini yıktı, Filistinlilerin akrabalarını ziyaret ettikleri Salahaddin Sınır Kapısını da kapattı.

Gazze Aa Arsiv 26282

Bu arada Mısır da özellikle 2013 yılında bölgedeki hane halklarını ve evlerini yıktı. Orayı tampon bölge olarak kullanmaya başladı. Mısır, İsrail'in Refah kentine kara saldırısını desteklemiyor. Ayrıca, İsrail'i destekleme politikaları ile dikkat çeken ABD de buraya saldırı planına onay vermiyor.

Mısır ordusunun Refah'taki yıkımı endişe yarattı

İSRAİL, NEDEN REFAH'A SALDIRMAK İSTİYOR?

7 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye yönelik başlayan saldırıların ardından 2 milyon kişi yerinden edindi. Filistinlilerin birçoğu Refah kentine sığındı. İsrail'in yeni hedefinde ise Refah kentine kara saldırısı planı var. Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes müzakereleri Mısır'da görüşüküyor. Eğer ateşkes sağlanmazsa, İsrail'in bir hafta içerisinde Refah'a saldıracağı bildirildi.

Refah Kentine Siginan Gazzeliler

Refah kentine sığınan Gazzelilerin havadan görüntüsü.

NETANYAHU SALDIRIYI DUYURMUŞTU

Uluslararası uyarılara rağmen Refah'a saldırı planını onayladığını defalarca yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

Editör: Halide Tonga