Hicri Takvime göre her yıl farklı aylara denk gelen aylardan Rebiülevvel ayının bu yılki tarihi araştırılıyor. Mübarek Mevlid Kandili'nin de içerisinde idrak edileceği Rebiülevvel ayı, dini görevlerini tam olarak yerine getirmek isteyen Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Mevlid Kandili Rebiülevvel ayının 11. gecesini 12. gecesine bağlayan gece kutlanacak. Peki Rebiülevvel ayı ne zaman başlayacak 2024? Rebiülevvel ayının 12. gecesi Mevlid Kandili hangi güne denk geliyor? İşte detaylar..

Cami Namaz Dua 09012024 21

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN 2024?

"Rebiülevvel ayı ne zaman başlıyor, bugün mü?" sorularının yanıtları araştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takviminde yer alan bilgilere göre safer ayının bitişi 3 Eylül tarihine denk gelmektedir. Buna göre 4 Eylül Çarşamba günü (bugün) Rebiülevvel ayı başlıyor.

Dua 08012024 12

REBİÜLEVVEL AYININ 12. GECESİ NE ZAMAN?

Rebiülevvel ayı içerisinde mübarek Mevlid Kandili de idrak edilecek. Mevlid Kandili Rebiülevvel ayının 11. gecesini 12. gecesine bağlayan gece kutlanmaktadır. Rebiülevvel ayının 12. gecesi bu sene 14 Eylül 2024 Salı gününe denk geliyor. Yani 14 Eylül'ü 15 Eylül'e bağlayan gece Mevlid Kandili kutlanacak.

Dua 08012024 2

REBİÜLEVVEL AYI FAZİLETİ NEDİR?

Rebîülevvel ayının faziletleri ve önemi araştırılan konular arasında yerini aldı. İslâm tarihinde Rebîülevvel ayının önemli bir yeri vardır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi içerisinde yer alan bilgilere göre Hz. Peygamber genel kabule göre Rebîülevvel ayının 12’sinde Pazartesi günü dünyaya gelmiş ve bugünün kutlanması müslüman toplumlarda bir mevlid geleneği oluşturmuştur. İslâm tarihinde bir dönüm noktası sayılan hicret de rebîülevvel ayında gerçekleşmiştir.

Safer ayının sonlarında Hz. Ebû Bekir’le birlikte Sevr mağarasına sığınan ve 1 Rebîülevvel’de buradan ayrılıp Medine’ye doğru yola çıkan Resûl-i Ekrem 8 Rebîülevvel Pazartesi günü Kubâ’ya varmış ve burada Kubâ Mescidi’ni inşa etmiştir. 12 Rebîülevvel’de Medine’ye hareket etmiş, Rânûnâ vadisinde ilk cuma namazını kıldırdıktan sonra aynı gün Medine’ye ulaşmıştır. Bu ayın içinde Mescid-i Nebevî’nin inşasına başlanmıştır. Hz. Peygamber’in âhirete irtihalinin de rebîülevvel ayında olduğu konusunda görüş birliği vardır. Meşhur olan rivayete göre Resûl-i Ekrem 12 Rebîülevvel Pazartesi günü vefat etmiştir.

Editör: Nurseli Fırat