Ekol TV'de Balçiçek ile Şimdi programına bu hafta deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldı. Prof. Dr. Görür, daha şiddetli depremlerde Japonya'da kimsenin ölmediğine dikkat çekerek Kahramanmaraş depremi için yetkilileri daha önceden uyardıklarını ifade etti.  Prof. Dr. Görür: "Biz seferin her seferinde binlerce kişiyi toprağa gömemeyiz. Bu başka kılıflarla geçiştiremeyiz. Bunu normal bir hayatmış gibi yapamayız. 50 bin canımızın cesetleri soğumadan hiçbir şey yokmuş gibi davranamazsınız. Ben bu durumu bir türlü hazmedemiyorum." dedi. 

"O TELEFON SONRASI HAFTALARCA AĞLADIM"

Yaşanan 6 Şubat depremlerinde yaşadığı anısını paylaşan Naci Görür, bir kadının kendisini sabah saatlerinde görüntülü aradığını dile getirdi. Naci Görür, anısını şu ifadelerle aktardı:

"Deprem olduğu gece yatıyorum. Gece geç saatlerde telefonum çaldı. İlk başka çok korktum çocuklarıma bir şey mi oldu acaba diye düşündüm. 6 Şubat 04.30’da benim telefonum çaldı. Ben telefonu açtığım zaman göçükte bir kadın, göçük altında beni arıyor. Yanında da bir kız çocuğu. 'Hocam bizi kurtar' diyor. Siz düşünebiliyor musunuz ben ne hale geldim. Sonra telefon kapandı, anlamadım ne oldu ne bitti. Yani insanlar bu durumda. Hemen kalktım televizyonu açtım durumu öğrendim. Deprem haftası o gelen telefondan sonra sürekli ağladım. Biz depremin geleceğini önceden biliyorduk. Bunu sadece ben değil çoğu hocalar bunu söylüyordu. Bunu devletin her kurumuna deprem geliyor diye söyledik.  Bunu sadece devlete değil vatandaşlara da söyledik. Vatandaşın bir kulağından girdi diğer kulağından çıktı"

"HER DEPREMDE BİNLERCE KİŞİ TOPRAK ALTINA GİDİYOR"

Felaketlerde yaşanan can kayıpları sonrasında hiçbir şey olmamış gibi davranılmasını hazmedemediğini belirten Naci Görür, şunları söyledi:

"Biz seferin her seferinde binlerce kişiyi toprağa gömemeyiz. Bu başka kılıflarla geçiştiremeyiz. Bunu normal bir hayatmış gibi yapamayız. 50 bin canımızın cesetleri soğumadan hiçbir şey yokmuş gibi davranamazsınız. Ben bu durumu bir türlü hazmedemiyorum. Korkalım hadi hep beraber korkalım peki biz neyi çözeceğiz? Ben diyorum ki korkmayalım. Geçen günlerde Japonya'da 7 şiddetinde deprem oldu bir kişi bile ölmedi. Japonda'da bizden daha büyük depremler oluyor orada ölen olmuyor ama bizde daha küçük depremler oldu mu binlerce kişi toprak altına gidiyor. " dedi. 

Editör: Mehmet Bayar