Terör örgütü PKK/KCK'nın talimatıyla farklı tarihlerde İstanbul'un dört noktasında yangın çıkarılmaya çalışılmasına ilişkin 11 sanık hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ek olarak 9 ila 32 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Sanıklar, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör amacıyla orman yakma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "mala zarar verme" suçlarıyla yargılanıyor.

DURUŞMADA SAVCININ MÜTALAASI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 4'ü tutuklu 5 sanık ve avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı, sanıklar Serhat Doğan, Sinan Aslan, Yusuf Edis, Alişan Bulut, Fethullah Arslan, Mehmet Emin Yıldırım, Mehmet İhsan Güney, Mehmet Oktay Yılmaz, Muhammet Yanıt, Özgür Günez ve Veysel Elboğa hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve ek olarak 9 ila 32 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti.

YAŞLARI KÜÇÜK SANIKLAR

Mütalaada, yaşları küçük olan D.B, Ç.K. ve B.S. hakkında ise aynı suçlardan 44 yıl 6 aydan 61 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilirken, firari sanık Yusuf Sürer'in dosyasının ayrılması istendi.

SANIK SAVUNMALARI

Tutuklu sanıklardan iddianame hazırlandığı tarihte 17 yaşında olan D.B., savunmasında vatanını seven bir vatandaş olduğunu ve arkadaş kurbanı olduğunu belirterek beraat ve tahliye talebinde bulundu. Sanık Sinan Aslan ise terör örgütü PKK ile bağlantısı olmadığını ve İstanbul'a okumak için geldiğini belirterek “Okulumu tamamlamak istiyorum. Devletimi ve bayrağımı çok seviyorum.” dedi, beraat ve adli kontrol şartıyla tahliye talep etti.

MAHKEME ARA KARAR VERDİ

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıklar ve avukatlarına mütalaaya karşı savunma yapmak için süre veren heyet, duruşmayı erteledi.

İDDİANAME DETAYLARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Bayrampaşa'daki bir alışveriş merkezinde patlama meydana gelmesi üzerine başlatılan soruşturmada sanıkların yakalanmasıyla genişletilen soruşturmada, 1 Ağustos 2023'te Bayrampaşa'da, 24 Haziran 2023'te Esenler Otogarı çevresinde, 1 Ağustos 2023'te Şile ve Sultangazi Kent Ormanı'nda yangın çıkarılmaya çalışıldığı belirtiliyor.

PARA AKIŞI VE TALİMATLAR

Fransa'da yaşayan "Agit-Lejvan" kod adlı Yusuf Sürer'in PKK/KCK adına eylem yapması için Mehmet İhsan Güney'e para gönderdiği, Güney'in de talimatlarla hareket ettiği iddianamede yer alıyor. Paraların sanık Serhat Doğan'a verilmesi ve Doğan'ın da yaşı küçük çocuklar ile diğer sanıklara talimat vererek bomba yapımında kullanılacak malzemeleri temin ettirdiği ifade ediliyor.

CEZA İSTEMLERİ

İddianamede, sanıklar Serhat Doğan, Sinan Aslan, Yusuf Edis, Yusuf Sürer, Alişan Bulut, Fethullah Arslan, Mehmet Emin Yıldırım, Mehmet İhsan Güney, Mehmet Oktay Yılmaz, Muhammet Yanıt, Özgür Günez ve Veysel Elboğa hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör amacıyla orman yakma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "mala zarar verme" suçlarından ayrı ayrı 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 16,5 yıldan 47 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Yaşları küçük olan D.B, Ç.K. ve B.S. hakkında ise aynı suçlardan 44,5 yıldan 61,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.