Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin İsrail-Filistin çatışmasına olan hazırlığı ile ilgili Pentagon'dan (ABD Savunma Bakanlığı) açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail ile Filistin arasındaki süregelen çatışmalara karşılık yaklaşık 2 bin askeri "konuşlandırma hazırlığı" için alarmda tuttuğunu duyurdu.

Resmi açıklamada, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in, olası bir konuşlandırma ihtiyacına karşı 2 bin asker ve ilgili birlikleri "yüksek alarmda" tuttuğu ifade edildi. Şu an için herhangi bir birlik konuşlandırma kararı alınmadığına dikkat çekilirken, Austin'in durumu yakından takip ettiği ve müttefikleriyle sürekli iletişim halinde olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Austin'in ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika/Altıncı Filo Harekat Alanı'nda bulunan USS Gerald R. Ford gemisinin görev süresini uzattığına dair bilgi paylaşıldı.

8 Ekim'de ABD Savunma Bakanlığı, Hamas'ın başlattığı saldırılara yanıt olarak Doğu Akdeniz'e uçak gemisi filosunu yönlendirme kararı aldığını duyurmuştu. Bu kapsamda, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve bu gemiye eşlik eden diğer savaş gemilerinin Doğu Akdeniz'e sevk edildiği belirtildi.

Son olarak, 11 Ekim'de İsrail ordusunun, ABD'den gelen ileri teknoloji mühimmat taşıyan bir uçağın İsrail'e ulaştığını açıkladığı kaydedildi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattı. Gazze'den İsrail'e roket saldırıları düzenlenirken, Filistinli gruplar Gazze-İsrail sınırındaki sınır kapısını ele geçirdi ve İsrail topraklarına sızdı. İsrail, Gazze'ye hava saldırılarıyla karşılık verdi.

Bu saldırılar sonucunda, İsrail'de 299 asker ve toplamda 1400 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 968 kişi yaralandı. Gazze'de ise 2 bin 778 kişi yaşamını yitirdi, 10 binden fazla kişi yaralandı. Batı Şeria'da da 61 Filistinli hayatını kaybetti, 1250 kişi yaralandı. İsrail'in saldırılarında 13 gazeteci de hayatını kaybetti.

Lübnan-İsrail sınırında ise Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan çatışmalarda 3 sivil, 4 Hizbullah üyesi ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi üyesi hayatını kaybetti. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA