30 yıldır Ermenistan’ın kontrolü altında olan Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan’ın 19 Eylül'de "terörle mücadele" operasyonu başlatmasıyla birlikte bölgede gerilim tırmanmıştı.

Uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’da yaşanan 24 saatlik çatışma sonrasında Ermenistan ateşkesi kabul etti ve bölgeden ayrıldı.
 

paşinyan azerbaycan barış 1

BARIŞ ANLAŞMASI VE DİPLOMATİK İLİŞKİLER
4. Uluslararası İpek Yolu Forumu'nda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan önümüzdeki aylarda Azerbaycan ile barış anlaşması imzalanmasını ve diplomatik ilişkiler kurulmasını umduğunu ifade etti.

paşinyan azerbaycan barış 4

Bölgedeki iletişim hatları ve Azerbaycan ile barış süreci hakkında açıklamalarda bulunan Paşinyan, "Çünkü barışa giden yol, barışla ilgili çalışmaların gündeminden geçmektedir. Ermenistan bölgedeki tüm ulaşım ve iletişim hatlarının açılmasıyla ilgileniyor. Asıl mesele, ulaşım ve iletişim yollarının inşasının ülkelerin egemenliği çerçevesinde ve barış ortamında yapılması.

GÜVENLİK KURUMU OLUŞTURULACAK

Öncelikle her ülke, kendi devlet kurumları aracılığıyla gümrük ve sınırlardaki ulaşımın ve insanların güvenliğini sağlamalıdır. Ermenistan'da böyle bir kurum oluşturulacak, can ve mal güvenliğinin koşulları oluşturulacak. Tüm ülkeler karşılıklılık ve eşitlik ilkesi temelinde birbirlerinin altyapılarını kullanacak" ifadelerini kullandı.
paşinyan azerbaycan barış 2