Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda Türkiye’yi, TRT-1'de yaynlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde Ertuğrul Gazi'yi canlandıran ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan temsil edecek.  Bu duruma tepki göstererek, "Çok NET bir sorum var" diyerek üç soru soran ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş'a Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda üst düzey görevlerde bulunarak 'Türkiye'nin İklim Müzakerecisi' olarak temsillerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'dan çok net cevap geldi.

ENGİN ALTAN DÜZYATAN AÇIKLAMA YAPTI!

O açıklamayı okumak için haberimize tıklayın!

Engin Altan Düzyatan: Saldırıyorlar ama ben davet edildim! Engin Altan Düzyatan: Saldırıyorlar ama ben davet edildim!

ENGİN ALTAN DÜZYATAN’IN KATILACAĞI ÇEVRE-İKLİM KONFERANSI NEREDE?

Engin Altan Düzyatan’ın Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi’nde Türkiye’yi temsil edeceği BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP29) bu yıl Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilecek. 

COP29 NE ZAMAN?

COP29, bu yıl 11-24 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek. COP29 mütevelli heyeti, çevre kirliliğini azaltmayı teşvik etmek için ihtiyaç duyulan temel mekanizmalardan biri olarak tanıttığı ve 21 üyeden oluşan Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi’ni kurmuştu.

ENGİN ALTAN DÜZYATAN GEÇEN SENE DE KATILMIŞTI

Engin Altan Düzyatan, geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Dubai’de düzenlenen COP28 Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi’ne de katılarak ‘plastik atık ve mikroplastik’ konulu oturumda konuşma yapmıştı.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ, ENGİN ALTAN DÜZYATAN’IN TEMSİLİYETİ İÇİN NE DEDİ?

Sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter) 6.2 milyon takipçisi bulunan ünlü ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, oyuncu Engin Altan Düzyatan’ın İklim Değişikliği Komitesi’nde Türkiye’yi temsil edecek olması üzerine “Çok NET bir sorum var” diyerek şu dört soruyu sordu: “Engin Altan Düzyatan’ın, iklim değişikliği hakkında: 

“1) Bir eğitimi var mı?
2) Bir uzmanlığı var mı?
3) Bir liyakati var mı?
Neden ülkemizin bu alandaki bir uzmanı bizi temsil etmiyor da, dizilerde padişah canlandıran Aktör temsil ediyor?”

İşte o tweet:

Demirtas Soru
Prof. Dr. Demirtaş'ın soru böyleydi...

PROF. DR. BİRPINAR’DAN PROF. DR. DEMİRTAŞ’A NET CEVAP: "KEŞKE…"

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın ‘Çok NET’ sorularına daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan ve Türkiye’nin ‘İklim Müzakerecisi’ de olan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’dan ‘Çok NET’ cevaplar geldi. Birpınar, Demirtaş’tan alıntıladığı soruları, oyuncu Düzyatan’ı da etiketleyerek cevap verdi: “Keşke ülkemizin meşhur ekonomistleri iklim değişikliği konusunda farkındalık yapacak işlere imza atsalar da hep beraber alkışlasak”… İşte yeni bir polemiğin fitilini ateşleyen o ‘Çok NET cevap’lar…

ÇOK NET BİR CEVAP:

“İklim zirvelerinde ülkelerden gelen “ünlü” kişiler sadece farkındalık oluşturmak için gönderilen insanlardır. Değilse kimsenin onlara bir şey danışacağı falan yoktur. Zirvenin, en fazla fosil yakıt üreten ülkelerde düzenlenmesi de o ülkeyi iklim değişikliği ile mücadelenin içine çekmek amaçlıdır. 
İklim değişikliği ile mücadelede esas olan,  kimseyi geride bırakmadan ortak bir akılla gelecek nesillerin yaşayacakları korkunç felaketlere karşı tedbir almak ve uyum sağlamaktır. 
Ülkelerin iklim zirvelerinde müzakereleri yürüten çok iyi yetişmiş uzman müzakerecileri ve diplomatları kıyasıya müzakereleri yürütmektedir. Türkiye’nin de bu konuda çok vasıflı müzakerecileri ve iklim uzmanları zirvelerde yıllardır yer almakta ve müzakereleri en çetin bir şekilde sürdürmektedir. Ünlü kişilerin ülkelerden davet esilmesi Zirvenin farkındalığını artırmak içindir, bir çok ülke eski Cumhurbaşkanını hatta fosil yakıt üreten şirketlerin CEO sunu bile göndermiştir. 
10 seneden fazla süre, bu zirvelere fiilen İklim Başmüzakerecisi ve ekip başı olarak katılmış, dünyanın birçok ünlü sanatçısını bu zirvelerde farkındalık amaçlı katıldıklarını tanıklık etmiş birisi olarak Türkiye’nin tercihini yadırgamadım. Keşke ülkemizdeki tüm ünlüleri, sanatçıları ve hatta meşhur ekonomistleri iklim değişikliği konusunda farkındalık yapacak işlere imza atsalar da hep beraber alkışlasak. Zira iklim krizi ortak sorunumuz ve ortak çözüm bulunması gereken bir mesele olarak karşımızda duruyor. Bence olaya farklı noktalara çekmenin alemi yok vesselam…”

İşte o tweet: 

Cevap Dik
Prof. Dr. Birpınar'ın cevabı da böyle oldu...

ENGİN ALTAN DÜZYATAN’IN BULUNDUĞU KOMİTEDE KİMLER VAR?

Oyuncu Engin Altan Düzyatan’ın Türkiye’yi temsil edeceği COP 29 Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi’nin diğer üyeleri şöyle:

- Vaira Vike-Freiberga (Letonya) Letonya Eski Cumhurbaşkanı (1999-2007)
- Rosen Plevneliev (Bulgaristan) Bulgaristan Eski Cumhurbaşkanı (2012-2017)
- Emil Constantinescu (Romanya) Romanya‘nın Eski Cumhurbaşkanı (1996-2000)
- Joyce Banda (Malavi) Malavi Eski Cumhurbaşkanı (2012-2014)
- Izabella Teixeira (Brezilya) Brezilya Eski Çevre Bakanı
- Maria Fernanda Espinosa (Ekvador) Ekvador Dışişleri Eski Bakanı
- Jessica Omukuti (Kenya) Oxford Üniversitesi‘nde Kapsayıcı Net Sıfır Net-Zero Bilim, İnovasyon ve Toplum Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi (INSIS)
- İsmail Serageldin (Mısır) Dünya Bankası Eski Başkan Yardımcısı (1992-2000)
- Tedros Adhanom Ghebreyesus (Etiyopya) Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü
- Patricia Espinosa Cantellano (Meksika) Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Eski Yürütme Sekreteri
- Hindou Oumarou Ibrahim (Çad) Çad Yerli Kadınlar ve Halkları Derneği Başkanı, COP28 Danışma Komitesi Üyesi
- Csaba Korosi (Macaristan) BM Genel Kurulu 77. Oturumunun Başkanı
- Xu Huaqing (Çin) Çin Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi ve Uluslararası İş Birliği Merkezi Direktörü
- Jean Baderschneider (ABD) Fortescue Metals ve Fortescue Future Industries Yönetim Kurulu Başkanı, Modern Köleliği Sonlandırma Küresel Fonu, ExxonMobil Başkan Yardımcısı (2000-2013)
- Ismahane Elouafi (Fas) CGIAR‘ın İcra Direktörü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Eski Baş Bilim İnsanı
- Maimunah Mohd Sharif (Malezya) Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) Eski İcra Direktörü
- Joyce Msuya (Tanzanya) İnsani İşler ve Acil Durum Yardım Koordinatörü Genel Sekreter Yardımcısı
- Josefina Belmonte (Filipinler) 2023 Dünya Şampiyonları Ödülü Sahibi, Politika Liderliği, Querzon Şehri Belediye Başkanı
- Abid Qaiyum Suleri (Pakistan) Sürdürülebilir Kalkınma Politika Enstitüsü (SDPI) İcra Direktörü
- Reyhan Jamalova (Azerbaycan) Yağmur Suyunu Elektrik Kaynağı Olarak Toplamak İçin Tasarlanmış ‘Rainergy’yi İcat Etti. Forbes 30 Under 30 Asya Ödülü Sahibi. BBC 100 Kadın Ödülü Sahibi.

PROF. DR. MEHMET EMİN BİRPINAR KİMDİR?

1966 yılında Konya’da doğdu. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) 1988 yılında mezun oldu. 1990 yılında YTÜ yüksek lisans eğitimini, 1991 yılında İtalya Perugia Üniversitesi’nde Su Kaynakları Yönetimine İlişkin Su Kaynakları Mühendisliği Eğitim Programını, 1994 yılında ise Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi’nde Hidroloji Mühendisliği Bölümünde ikinci yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1996 yılında YTÜ’de doktora derecesi elde etti. 2009 yılında YTÜ’de Profesör unvanını aldı.

2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Bakan Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı. Bu göreve atanmadan önce 2013-2018 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı; 2011-2012 yılları arasında İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü; Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde 2003-2011 yılları arasında ise İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü olarak görev yaptı.

2014-2015 yılları arasında kısa adı Barselona Sözleşmesi olan Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi’nin Büro Başkanlığını yaptı. Aralık 2021 yılında Antalya’da Barselona Sözleşmesi olan Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi kapsamındaki 22. Taraflar Toplantısında 2022-2023 dönemi olmak üzere ikinci kez Büro Başkanlığına seçildi.

Nisan 2015-Temmuz 2024 dönemi boyunca Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında yürütülen müzakerelerde Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi olarak görev yaptı. Ayrıca, Avrupa Birliği, G20, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD), Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların çevre ve iklim değişikliği ile ilgili oturumlarında Türkiye’yi temsil etti. 

2018 yılından beri Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıdır. Su Mühendisliği Araştırma ve Geliştirme Merkezi (WERDEC), Uluslararası Su Mühendisliği ve Araştırma Derneği (IAHR) üyesi olmakla birlikte çeşitli dernek ve vakıflarda yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca, bilimsel dergilerde, ulusal ya da uluslararası kongrelerde, iki yüzden fazla makale, bildiri vs. yayınlamış olup çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı da yapmaktadır.

EKRANHABER.COM

Editör: Emre Kulcanay