Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. 2024 yılı öğretmen ataması duyurusunun ardından adaylar branş ve kontenjanlara odaklandı. En çok atama yapılacak beş branş sıralandı. Sınıf öğretmenliğinin ardından bu yıl en çok atama yapılacak branş Özel Eğitim Öğretmenliği olarak belirlendi. Öğretmen atamalarını takip edenler, Özel Eğitim Öğretmenliği mesleğini araştırıyor. Peki Özel Eğitim Öğretmenliği nedir, ne iş yapar? Görev ve sorumlulukları nelerdir? Özel Eğitim Öğretmeni kime denir? İşte yanıtlar..
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLİĞİ NEDİR, NE İŞ YAPAR?
Özel eğitim öğretmeni, özel gereksinimleri olan bireylere eğitim veren öğretmenlerdir. Özel eğitime gitme gereksinimi bulanan öğrencilerin (otizm, down sendromlu, bedensel engelli, zihinsel engelli) eğitim veren uzman kişilere denir. Bu işi yapmak isteyenlerin yükseköğrenim kurumlarını ilgili öğretmenlik bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Özel eğitim öğretmenleri, çeşitli zorluklar yaşayan öğrencilerle çalışarak onların öğrenme ihtiyaçlarını karşılamaya ve potansiyellerini geliştirmeye odaklanırlar.
Özel Eğitim Öğretmeninin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Özel eğitim öğretmenliği, özel eğitim yöntemleri uygulayarak, öğrencilerin potansiyellerini yakalamalarına yardımcı olmayı hedefleyen bir meslektir. Özel Eğitim Öğretmenleri, öğrenme güçlüğü çeken, zeka ve ruhsal yönden yetersiz olan öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli eğitim vererek eksikliklerini gidermeyi amaçlar. Özel eğitim öğretmeni, her öğrencinin ayrı ayrı yeteneklerini değerlendirir ve gerekli motor becerilerini kazanmasını sağlar. Öğrencilere ve onların ailesine koordineli eğitim süreci yürütür. Öğrencinin durumuna göre plan hazırlar ve uygular. Çocuklara etkili iletişim kurmalarını sağlar.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir, Kaç Puan?
Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü, öğrencilerin özel eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim almış öğretmenlerin yetiştirildiği bir lisans programıdır. Bu programda öğrenciler, özel eğitim alanındaki temel konuları, öğrenci değerlendirme tekniklerini, öğretim stratejilerini ve özel eğitim yasalarını öğrenirler.