Alman otomobil üreticisi Porsche zor günler geçiriyor. Satışlar düşüyor, karlar azalıyor ve üst düzey yöneticiler görevden alınıyor. ABD’de 911 ve Cayenne modellerine talep devam etse de, şirketin tamamen ithalata bağımlı olması büyük bir risk oluşturuyor.

ABD, ÇİN'İ GERİDE BIRAKTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği’ne yönelik olası yeni gümrük vergileri getirme durumu, Porsche’yi zora soktu. Şirketin en büyük pazarı artık Çin’i geride bırakarak ABD oldu. Ancak olası vergi artışı, Porsche’nin ABD’de üretim yapmasını kaçınılmaz hale getirebilir.

EN ÇOK PORSCHE VE MERCEDES ETKİLENECEK

Bloomberg Intelligence’a göre, gümrük vergisi yüzde 10’a çıkarsa Porsche ve Mercedes-Benz en büyük kayıpları yaşayacak. Porsche’nin yüksek fiyatlı 911 modellerinde bu maliyet tüketiciye yansıtılabilirken, Cayenne ve Macan gibi daha rekabetçi SUV modelleri baskı altında kalacak.

EN DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDİ

Şirket, Avrupa’daki dev halka arzının ardından belirlediği uzun vadeli hedeflerden uzaklaşırken, 2024 için yüzde 10’a kadar gerileyen kar marjı beklentisi Porsche hisselerinin yüzde 7 düşerek IPO’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine neden oldu.

LOJİKTİK SORUNLAR ÇIKMAZA GİRDİ

Elektrikli Taycan ve yeni Macan EV beklentileri karşılamazken, Porsche’nin ABD’de üretim yapma planları da tedarik ve lojistik sorunları nedeniyle çıkmaza girdi. Şirketin çatı kuruluşu Volkswagen’in Tennessee’deki fabrikası ise platform uyumsuzluğu nedeniyle Porsche’ye çözüm sunmuyor.

ZORUNLU HALE GELEBİLİR

Uzmanlara göre, Porsche gibi küçük üreticiler için tüm büyük pazarlarda üretim tesisleri kurmak kolay değil. Ancak ABD’de üretim artık bir zorunluluk haline gelebilir.