Ekran Haberin edindiği bilgilere göre, HSK 2. Dairesi, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde Gül Yapı tarafından inşa edilen ve kamuoyunda "ölüm villaları" olarak bilinen yapılarda rüşvet karşılığında hukuka aykırı olarak zemin etüdü yapan aralarında Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak'ın da bulunduğu 8 sanık hakkında tahliye kararı veren 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Arzu A.’ı üç ay süreyle görevden uzaklaştırdı. 

YAPILAR YÖNETMELİĞE AYKIRI İNŞA EDİLMİŞ
 
Büyükçekmece'deki binalarda, rüşvet karşılığında hukuka aykırı olarak zemin etüt veri raporlarının hazırlandığı, bu raporlar nedeniyle yapılan inşaatlarda da zeminin iyileştirilmesi için uygulanması gereken metotların yönetmeliklere ve projelerine uygun olarak imal edilmediği ileri sürüldü. Yapılan denetimlerde ise yasa ve yönetmeliklere uygun olarak gösterildiği, rüşvet karşılığında yasa ve yönetmeliklere aykırı ve depreme dayanıksız yapıların inşa edildiği belirtildi. 

8 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Aralarında Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak, İmar ve Şehircilik Müdürü Abdürrahim Çakır, Büyükçekmece Belediyesi'nin zemin etüt ve uygulama kontrol mühendisi Ömer Faruk Apaydın'ın ve projeyi yapan Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül'ün de olduğu 8 sanık, hakim karşısına çıkarılmadan Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Arzu A. tarafından tahliye kararı verildi.

ÜST MAHKEME TUTUKLAMA KARARI ÇIKARTTI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, tahliyeler için kararı veren mahkemeye itiraz etti, ancak bu itiraz reddedildi. Savcılık bu kez tahliye kararına itirazı bir üst mahkemeye taşıdı. Bir üst mahkeme olan Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ise tahliye edilen tüm sanıklar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarttığı ancak şüphelilerin henüz yakalanamadığı öğrenildi.

HSK 1. DAİRESİ İNCELEME BAŞLATTI

HSK 1. Dairesi, tahliyelerle ilgili kamuoyuna yansımadan soruşturma izni verdi. HSK müfettişleri tarafından yapılan incelemede, soruşturma aşamasında tutuklu bulunan sanıkların beyanlarına başvurulmadan 8 Mayıs'ta 8 sanığın tahliyesine karar verildiği saptandı. 

Daha Ayrıntılı Gerekçe Yazacağız! 

Edinilen bilgilere göre ise bu tahliye kararlarından iki gün sonra, Mahkeme Başkanı Arzu A.’ı, söz konusu davada soruşturmanın eksik yapıldığından, bilirkişi raporunun eksik olduğundan söz ettiği, kararı alelacele yazdıklarını, gerekçenin eksik olduğunu kabul ettiği, itiraz üzerine verecekleri kararda daha ayrıntılı gerekçe yazacaklarını, duruşma günlerinin yoğun olduğunu, adli tatile kadar verebilecekleri bir gün bulunmadığını anlattığı öğrenildi. 


İtiraz Edilsede Sanıklar Tahliye Edilecek! 

Arzu A.’ın kendi mahkemelerinde az sayıda tutuklu dosya bulunduğunu, genel uygulama olarak soruşturma aşamasında tutuklu bulunan sanıkları tensiben tahliye ettiklerini ve yargılamayı bu şekilde sürdürdüklerini ifade ettiği, ayrıca söz konusu soruşturmanın siyasi olduğunu söylediği HSK müfettişlerinin aldığı ifadeler ile öğrenebildi. Arzu A. devam eden konuşmalarında 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin itirazı kabul ederek tutuklama kararı vermesi durumunda ise sanıkları yeniden tahliye edeceğini dile getirdiği kaydedildi.

HSK 2. DAİRESİ GEREĞİNİ YAPTI

Yaşanan bu olayın ardından hakkında inceleme başlatılan Arzu A. HSK 2. Dairesi'nin 5 Ağustos kararıyla tedbiren üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

Editör: Barış Sözal