Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, bakıma muhtaç vatandaşların yakınlarına ödediği evde bakım maaşı her ay düzenli olarak hesaplara yatıyor.  Temmuz ayında evde bakım maaşına zam yapılmış 9.077 TL’ye yükselmişti. Ocak 2025 içinde geri sayım başladı. Peki Peki 2025 evde bakım maaşı ne kadar olacak? Işte 2025 evde bakım maaşı zammı ve yeni rakamlar…

Para Stok Turk Lirasi Getty 1853-2

BELİRLEYİCİ UNSUR: MEMUR MAAŞI KATSAYISI 

Temmuz ayında yapılan son zamla birlikte 9077 TL’ye yükseleni evde bakım maaşının yeni zammı miktarı merak ediliyor. Evde bakım maaşı Ocak ayında bir kez daha güncellenecek. Bu güncelleme için memur maaş katsayısı baz alınıyor. Her 6 ayda bir sosyal yardımlar memur maaş katsayısı oranında artıyor. Bu sebeple enflasyon verileri sosyal yardım zamları için de belirleyici olacak. 

Para1

EKONOMİSTLER DEĞERLENDİRMELERE BAŞLADI 

Ekonomistler de Ocak 2025 Sosyal Yardım zamlarını değerlendirdi. Yıl sonu enflasyon tahminlerine göre evde bakım maaşının 857 TL civarında artacağı tahmin ediliyor. Ancak kesin konuşmak için 3 Ocak 2025’te açıklanacak 6 aylık enflasyon verisini beklemek gerekiyor.

Para Stok Turk Lirasi Getty 1853-1

EVDE BAKIM MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Şu anda 9077 TL olarak ödenen evde bakım maaşının enflasyon oranları doğrultusunda 857 TL’lik bir artışa gideceği tahmin ediliyor. Bu durumda evde bakım maaşı 10.000 TL’ye kadar yükselecek. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kesin rakamlar için ocak ayını beklemek gerekiyor.

Para C-1

KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından evde bakım maaşı alma şartları belirlendi. Bakanlık belirlenen kriterleri karşılayanların evde bakım yardımı alabileceğini bildirdi. Bu şartlar arasında hane içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretini en az üçte birinden az olması ve bakıma muhtaç kişinin SGK tarafından yönlendirilen bir hastaneden sağlık raporu alması şartı bulunuyor. Bu şartlara uygun olanlar evde bakım maaşı başvurusu yapabiliyor.

Para M

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı başvurusu e-devlet aracılığıyla ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları üzerinden yapılabiliyor. Değerlendirmeyi Vakıflar gerçekleştiriyor. Değerlendirme sonucu olumlu çıkarsa evde bakım maaşı bağlanıyor.

Editör: Yağmur Güzel