Türkiye'nin önde gelen yönetmenleri Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan arasında uzun süredir devam eden soğukluk, sinema sektöründe yıllardır tartışma konusu. Zeki Demirkubuz'un geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında Nuri Bilge Ceylan hakkında sarf ettiği sözler yeni tartışmalara yol açtı. Ünlü sinemacı Zeki Demirkubuz, "Susacak, dişini sıkacak, tek kelime etmeyecek. Söylerse ben de bir YouTube kanalı açıp her gün düzenli yayın yapacağım" dedi.

"Kış Uykusu" filmiyle 2014 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan, geçtiğimiz günlerde filmden yola çıkarak bir kitap yayınladı. Kitapta Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz'un "Üç Maymun" filminin senaryosundan intihal yaptığı iddialarına yanıt verdi.

Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan'ın gerçeği bildiğini savunarak, "Böyle bir şey yok ama nedense varmış gibi bir izlenim yaratmayı tercih ediyor. Ben bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Biz bunca yıldır arkadaşız ve birbirimize çeşitli şekillerde yardımcı olduk" dedi.

“HAKARETE UĞRAYAN BENDİM!”

Nuri Bilge Ceylan yakın zamanda verdiği bir röportajda konuya değinen Zeki Demirkubuz, "Yıllar sonra bir röportajında 'Üç Maymun'u izlemediğini iddia etti. Bir insan izlemediğini iddia ettiği bir film hakkında nasıl böyle şeyler ima edebilir? Bilmiyorum. Evet, belki burada hakarete uğrayan ben oldum ama kesinlikle aşağılık olan ben değilim."

Zeki Demirkubuz sözlerine şöyle devam etti: "Söylendiği gibi hiçbir zaman çok yakın arkadaş olmadık. Aç olsam ekmek parası isteyeceğim biri değildi. Ama Semih Kaplanoğlu ya da diğer arkadaşlar gibi etkileşim içinde olduğum biriydi. Ancak midem bulanınca uzaklaştım ama ilişkimiz kopmadı. 'İklimler'in kurgusu sırasında çok çiğ birşey yaptı. O 'Climates'i çekti, ben de 'Fate'i çektim. O yıl 'Kader' Antalya Film Festivali'nde en iyi film ödülünü kazandı ve ödülü 300 bin liraya çıkardılar. Yani 230 bin dolardı. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şeydi. Ödül töreninin olduğu gün otelin lobisinde oturuyorduk ve o geldi, büyüklük taslıyordu. Jüride Cannes'dan arkadaşı olan bir adam var ve hatta orada bununla ilgili bir şaka yaptılar, keyfi yerinde olmalı çünkü ondan bir sinyal aldı dediler. Benimle konuşuyordu, masamıza geldi, oturdu ve sohbet ettik."

"BAYILDI, GÖTÜRDÜLER"

Zeki Demirkubuz yaşananları şöyle anlattı: "Aynı gece yapımcısı, eşi ve kendisi geldiler, tören sırasında önümüze oturdular ve benimle hiç konuşmadılar. Törenden sonra 'İyi misin' diye sormak için aradım. Konuşmak istemedi ve o günden beri benimle konuşmadı. İki gün sonra Mis Street'te karşılaştık ve 'İyi misin?' diye sordum. Yüzünü başka tarafa çevirdi. Ona tokat atmak istedim."

Yönetmen Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan'ın kendisiyle neden konuşmadığını anlamak için bir yakınına ulaştığını da açıkladı. Zeki Demirkubuz'a göre aldığı yanıt, Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'ne yönelik sözleri nedeniyle kendisiyle konuşmayı kestiği yönünde. Zeki Demirkubuz şaşkınlığını dile getirerek, "Sen Cannes Film Festivali'nin belediye başkanı mısın? Sen kimsin benim için?" dedi.

“SESSİZ KALMALI”

Zeki Demirkubuz son olarak, "Sessiz kalsın, dişini sıksın, tek kelime etmesin. Eğer yaparsa ben de bir YouTube kanalı açıp her gün düzenli yayın yapacağım. Unutmak bu ülkenin sevdiği bir şey. Yaptığımız hiçbir şey gözden kaçmıyor. Biraz düşünmesi lazım." ifadelerini kullandı.