Norveç Dışişleri Bakanlığı, Norveç'in Filistin devletini resmen tanıdığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, bu "özel günün" Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Espen Barth Eide Norvec Disisleri 28052024 2

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDE İSRAİL'İN TAAHHÜTLERİNE ELEŞTİRİ

Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, açıklamasında İsrail'in iki devletli çözüm konusunda "yapıcı taahhütte" bulunmadığını eleştirdi. Espen Barth Eide, "Norveç, 30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri olmuştur." dedi.

Espen Barth Eide Norvec Disisleri 28052024 1

AVRUPA'DA EŞ ZAMANLI TANIMA

Norveç, İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı olarak Filistin devletini tanıma kararı aldı. Eide, diğer Avrupalı devletlerin de Filistin devletini tanıma konusunda aynı adımı atmalarını umduklarını ifade etti.

Filistini Taniyacak Devletler 28052024 2

TANIMA KARARININ ARKASINDAKİ MESAJ

Bakan Espen Barth Eide, Filistin'in Avrupalı devletler tarafından tanınmasının tek başına bu devletin varlığının "sürdürülebilir" olması için yeterli olmadığını belirterek, tanıma kararı ile 7 Ekim sonrası bölgedeki "kilit aktörler ile daha da geliştirilen" barış planını destekledikleri mesajını verdi.

Espen Barth Eide Norvec Disisleri 28052024 3

BELGELER TESLİM EDİLDİ

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, 26 Mayıs'ta Brüksel'de ülkesinin Filistin devletini tanıdığını gösteren belgeleri Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'ya teslim etti. Bu adım, Norveç'in Filistin devletine verdiği desteği resmi olarak pekiştirmiş oldu. Bu gelişmeler, Filistin'in uluslararası alanda tanınması ve desteklenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Muhammed Mustafa Filistin Norvec 28052024