Elektrik, su, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme girişini engelleyerek, yakıt sevkiyatını durdurarak, sivillerin sığındığı hastane, okul, kamp ve ibadethaneleri bombalayarak, BM tesislerini havaya uçurarak, ambulansları hedef alarak, göçe zorladıkları halkı vurarak, fosfor bombasıyla sivilleri katlederek küçükten büyüğe 4 ağır insanlık suçu olan "savaş suçu", "insanlığa karşı suç", "saldırı suçu" ve "soykırım suçu" kategorilerinin tamamını işleyen İsrail, tüm tepkilerin hedefi.
İşlenen tüm bu insanlık ve savaş suçlarına rağmen dünya ülkeleri, İsrail’e müdahalede bulunamıyor. 8 milyon nüfusluk İsrail’in 8 milyarlık dünyaya meydan okuma cüretinin altında ise ABD bulunuyor. Yaşadıkları ülkelerin yönetimlerinin İsrail karşısındaki acziyetini gören vicdan sahibi insanlar ise ABD ve İsrail mallarını boykot ederek, protestolara katılarak bu vahşetin karşısında duruş sergiliyor.
Ellerinden tek gelenin ABD ve İsrail mallarını boykot etmek olan ve bunu en eksiksiz şekilde yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları ürünlerin ABD ya da İsrail’e ait olup olmadığına bakıyor. Alacağı her ABD ve İsrail mallarının, Gazze’deki bebeklerin başına bir kurşun ve bir bomba olarak döneceğini bilen vatandaşlar, ya ABD-İsrail ürün listelerine ya da listede yer almayan ürünlerin ABD veya İsrail menşeili olup olmadığını araştırıyor. Hassasiyet o denli yüksek seviyeye ulaşmış durumda ki, bilhassa dünyada en çok gösterilerin yapıldığı Türkiye’de vatandaşlar, boykotçuluk sırasında da unvanını hiçbir ülkeye kaptırmıyor.
NIVEA İSRAİL MALI MI? NIVEA HANGİ ÜLKENİN? NIVEA KİME AİT?
Nivea, ünlü Alman firması Beiersdorf’un bir markası. 1880 yılının sonbaharında, Brandenburg Mark'ından gelen eczacı Paul C. Beiersdorf, 44 yaşında Hamburg'a yerleşti. Önceki yıllarda, Moskova'daki bir galvanizleme tesisinin Teknik Direktörüydü ve o zamanlar şirketin ortak sahibiydi. Berlin'de bir aparat imalat şirketi, daha sonra Bärwalde'de ve daha sonra Silesian Grünberg'de bir eczane sahibi oldu. Hamburg'daki St. Michael kilisesinin yakınındaki eczaneyi satın alarak büyük bir şehirde bağımsız olma hayalini gerçekleştirdi. Limanın etrafındaki bölge zaten yoğun bir nüfusa sahipti ve Beiersdorf karlı bir iş umuyordu. Fizik bilgisi ve yetenekleriyle hızla bir laboratuvar kurdu ve hizmetlerini doktorlara sundu.
Dönemin önde gelen dermatologlarından Prof. Paul Gerson Unna ile yakın işbirliği içinde çalışarak tıbbi flaster üretimine yönelik bir süreç geliştirdi ve bunun için ilk patentini tescil ettirdi. Patentin spesifikasyon tarihi olan 28 Mart 1882, şirketin kuruluş tarihi olarak kabul ediliyor. Beiersdorf eczaneyi bir yıl sonra sattı ve laboratuvarı şu anda Hamburg şehrinin bir parçası olan Altona'ya taşıdı.
Eczacı Dr. Oscar Troplowitz, laboratuvarı 1890 yılında Paul C. Beiersdorf'tan satın aldı ve hızla genişleterek lider bir markalı ürünler şirketine dönüştürdü. 1892 yılında, şirketin bugüne kadarki genel merkezinin bulunduğu Hamburg-Eimsbüttel'de yeni bir fabrika kurdu. Tesiste Labello ve NIVEA gibi tüketim ürünleri markalarının yanı sıra alçı ve farmasötik ürünler de üretildi.
NIVEA İSRAİL’İ Mİ DESTEKLİYOR?
Ortadoğu planları sebebiyle ABD’nin, İsrail devleti kurmak için Filistin bölgesini belirleyen İngiltere'nin ve Holokost (Yahudi Soykırımı) tarihi utancı sebebiyle Almanya'nın güçlü şekilde İsrail’i desteklemeleri; ABD, İngiltere ve Almanya merkezli firmalar için de aynı kanının doğuşuna neden oluyor. Ancak kimi ABD, İngiltere ya da Almanya firmalarının İsrail’in işgal ve soykırım politikalarını eleştirdiği ya da gizli tavır koyduğu, kimi firmaların ise tamamen konudan uzak durmak istediği görülüyor. Nivea ile ilgili durum da aslında böyle. İsrail-Filistin meselesine ilgisiz kalan Nivea, küresel ticaret ağındaki yeri ile ilgilenirken bir anda antisemitizmin içine çekildi.
Nivea’nın sahibi olan Alman firması Beiersdorf AG'nin internet sitesinde yer alan “ürün satılan ülkeler listesi”nde İsrail’in bulunmaması, hatta satış bölgesinin “Filistin” olarak geçmesi, İsrailli bazı ünlüleri ve STK’ları son derece rahatsız etti.
AMERİKALI YAHUDİ OYUNCU VE MODEL BECKY GRIFFIN’DEN NIVEA’YA BOYKOT
İsrailli Amerikalı oyuncu ve model Becky Griffin, Facebook sitesini ve sosyal medyanın gücünü kullanarak Alman kozmetik devi Nivea'yı ve ana şirketi Beiersdorf AG'yi İsrail'i ürün sattığı ülkeler listesine eklemeye zorladı.
Becky Griffin, yorumunda “Ben sizin ürünlerinizi kullanan İsrail asıllı bir Amerikalıyım ama bir daha asla. 'Asla Asla Deme' fikrine inanıyorum ancak bu durumda ürünlerinizi asla satın almayacağımı ve diğerlerinin de almamasını sağlayacağımı söylemek adil olur" ifadelerini kullandı. Nivea’yı boykot etmek ve şirketin sitesinde şikayette bulunmakla da yetinmeyen Becky Griffin, Facebook gönderisinde Hamburg merkezli şirketi şikayet etti.
Şikayetinde oyuncu Becky Griffin, "'Neden?' diye sorduğunu duydum? Aslında cevap oldukça basit. Irkçılığı desteklemiyorum ve İsrail karşıtı propagandayı desteklemiyorum. Size göre ülkem İsrail'in ürünlerinizi satabilecek kadar iyi olduğunu ancak dünyanın geri kalanının bir parçası olmaya değmediğini öğrendiğimde çok şaşırdım. www.nivea-international.com/pages/int-countryselection web sitenizde konumumu seçmem istendiğinde bunu yapamadım.” dedi.
SHIMON SAMUELS’TEN NIVEA’YA SERT YAZI
Ünlü oyuncu Becky Griffin Nivea’ya karşı boykotun fitilini ateşlerken, Simon Wiesenthal Merkezi Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Shimon Samuels de, Nivea - Beiersdorf Başkanı Thomas Quaas'a bir mektup yazarak, "Nivea'nın İsrail Devleti'ni açıkça ortadan kaldırması" nedeniyle bazı üyelerinin öfkesini aktardı.
Shimon Samuels mektubunda, bir Alman şirketinin “İsrail” yerine “Filistin Toprakları” yazmasının şok edici olduğunu belirterek, Nivea’yı “İran’ın, İsrail devletini haritadan silme yönündeki soykırım politikası tavsiyesini uygulamak” ile suçladı.
Mektubunda Samuels, Alman firma yöneticisine, “Tıpkı nefret söyleminin nefret suçunun habercisi olması gibi, sanal Holokost da bunun tekrarlanmasını arzuluyor. Bu, Nivea'nın satmaması gereken bir kozmetik ürün" dedi.
NIVEA, İSRAİL SALDIRILARINA BOYUN EĞMEK ZORUNDA KALDI
Sosyal medya başta olmak üzere tüm medyaların kullanılarak Nivea üzerinde oluşturulan baskıya boyun eğen Nivea, “İsrail karşıtlığı içinde olmadıkları, ihmalin lojistikten kaynaklandığı” açıklamasını yapmak zorunda kaldı. İbranice ve İngilizce dillerinde bir İsrail sitesi açacağını da duyuran Beiersdorf Başkanı Thomas Quaas, bu açıklamanın ardından “satış yapılan ülkeler listesi”ne “İsrail”i de ekledi.
İSRAİL’E DESTEĞİNİ DUYURAN MARKALAR HANGİLERİ?
İsrail askerleri aç kalmasın diye gıda hizmeti veren, yorgunluklarını alsın diye kahve takviyesi yapan, güzel giyinsinler diye kıyafet gönderen İsrail destekçisi firmaları araştıran Katar merkezli El Cezire kanalı, şu markaların İsrail’e desteğini açıkladığını ya da doğrudan destek verdiğini bildirmişti:
TEKNOLOJİ: HP, Intel, IBM, AMD, Nvidia, Microsoft, Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei, Hyundai…
GIDA: Burger King, Mc Donals, Hardee's, Subway, Starbucks, Lipton, Coca Cola, Nestle…
GİYİM: Puma, Nike…
TEMİZLİK: Tide, L'Oreal…