İsrail konusunda küresel baskıya ve tehditlere maruz kalan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, baskı, tehdit ve şantajlara boyun eğmeyerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

UCM BAŞSAVCISI KERİM HAN'DAN TUTUKLAMA TALEBİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Hamas liderlerinden Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırı ve Gazze'de yaşanan savaş nedeniyle "savaş suçu" ve "insanlığa karşı suç" işledikleri iddiasıyla tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Ucm Bassavcisi Kerim Han 20052024 Aa1

SUÇLAMALAR VE DİĞER İSİMLER

Başsavcı Han, UCM'nin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra Hamas'ın silahlı kanadı el Kassam Tugayları liderlerinden Muhammed Deif olarak bilinen Muhammed Diab İbrahim el Masri ile Hamas'ın siyasi kanadının lideri İsmail Heniye hakkında da yakalama emri çıkarılmasını istediğini belirtti.

TARİHİ BİR KARAR

İsrailli siyasetçilere yönelik bu tutuklama kararı, UCM'nin, Amerika Birleşik Devletleri'nin yakın müttefiklerinden birinin en üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor. Bu karar, Netanyahu'yu, UCM'nin Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le aynı konuma getiriyor.

Ucm Bassavcisi Kerim Han 20052024 Aa2

YARGIÇLARIN DEĞERLENDİRMESİ

UCM yargıçlarından oluşan bir heyet, Başsavcı Han'ın tutuklama emri için yaptığı başvuruyu değerlendirecek.

İDDİALAR VE SUÇLAMALAR

Başsavcı Han, Sinvar, Heniye ve el Masri'ye yönelik suçlamaların "imha, cinayet, rehin alma, tecavüz ve gözaltında cinsel saldırı" suçlarını içerdiğini bildirdi. Han, "İnsanlar 7 Ekim'de evlerinden, yatak odalarından, kibbutzlardan (yerleşim yerleri) koparıldı. Dünya şok oldu, insanlar büyük acılar çekti." dedi.

NETANYAHU VE GALLANT'A YÖNELİK SUÇLAMALAR

Başsavcı Han, Netanyahu ve Gallant'a yöneltilen suçlamalar arasında "imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi, bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olmak ve çatışmalarda kasıtlı olarak sivilleri hedef almak" gibi başlıkların bulunduğunu ifade etti.