Cumhurbaşkanı Erdoğan “İsrail terör devleti” dedi; Netanyahu, “Erdoğan terörizmi destekliyor” karşılığını verdi. Dışişleri Bakanlığı ise Netanyahu’ya “Er geç yargılanacaksın” tepkisini gösterdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun emri ve ABD’nin İsrail ile Dünya arasında durarak Siyonist rejimi desteklemesi; Gazze’de, üstelik dünyanın gözü önünde Filistinlilere yönelik soykırımı doğurdu.

Gazze'de 40 günde 4710’u bebek ve çocuk, 3160’ı kadın olmak üzere 11.500 kişi yaşamını yitirdi, 29.200 kişi yaralandı. 36 hastaneden 25’i İsrail saldırıları ve yakıt ambargosu sebebiyle çalışamaz duruma geldi. Hastane yakınına kadar el arabalarıyla taşınan yaralılara dahi, İsrail keskin nişancıları ve tankları yüzünden doktorlar ulaşamıyor. Hastanede vefat edenler mezarlıklara götürülemediği için hastane bahçeleri mezarlığa dönmüş durumda. Enkaz altında 1755'i bebek ve çocuk, 3600’den fazla insanın olduğu değerlendiriliyor.

ERDOĞAN, İSRAİL’E NE DEDİ?

Katliamın, soykırımın en vahşice örneğini sergileyen İsrail’in insanlık ve savaş suçuna her gün yenilerini eklemesi, Türkiye’nin büyük nefretini kazandı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda partisinin grup toplantısında, İsrail yönetiminin Gazzeli bebeklere, çocuklara, kadınlara ve sivillere karşı insanlık tarihinin en kalleş saldırılarını düzenlediğini belirterek, “İsrail bir terör devletidir” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Binyamin Netanyahu’ya, Batı'ya ve Türkiye’deki bazı muhalefet liderlerine, “Hamas'ı terör örgütü olarak ifade ediyorsun, Hamas Filistin'de seçimlere girip seçim kazanan bir siyasi parti ve seçimi kazandıktan sonra da hakkını haklarını elinden aldınız” karşılığını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas ile ilgili ise şu ifadeleri kullanmıştı: "Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü Batı'nın sana borcu çok. Ama Türkiye'nin sana borcu yok. Batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü deği, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur."

NETANYAHU’DAN ERDOĞAN’A CEVAP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, “İsrail bir terör devletidir. Hamas ” ifadelerini kullanan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki göstermişti.

Binyamin Netanyahu’nun Sözcüsü Ofir Gendelman, sosyal medya platformu X’teki hesabından İsrail Başbakanı Netanyahu’nun “Terörizmi destekleyen güçler var: Onlardan biri de Türkiye lideri Erdoğan. Erdoğan İsrail’i terör devleti olarak adlandırıyor anacak Hamas’ın terör eylemlerini destekliyor. Kendisi Türkiye’deki köyleri bombaladı. Biz ondan ders almayacağız.” şeklindeki açıklamasını paylaşmıştı. “İsrail Hükümeti Basın Bürosu” logosuyla X hesabından paylaşılan görüntülerde Netanyahu’nun yanındaki yetkililerle konuşurken Erdoğan’a karşı bu sözleri sarf ettiği görülüyordu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN NETANYAHU’YA SERT CEVAP

15 Kasım 2023 tarih, 295 numara ve “İsrail Başbakanı ve İsrail Dışişleri Bakanının İftiraları Hk.” başlıklı açıklama ile Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sözlerine son derece ağır şekilde karşılık vermişti.

“Filistin halkına karşı uyguladıkları katliamlarla ve zulümlerle tarihin kara sayfalarına girmiş İsrailli yetkililerin hukuktan söz etme haklarınının bulunmadığı” belirtilen Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Benjamin Netanyahu’nun ve Eli Cohen’in gerçeklerin dile getirilmesinden rahatsız olduğu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki asılsız iftiralarının, kendi suçlarını örtemeyeceği vurgulandı.

İsrailli yetkililerin meşruiyetlerini insanlık vicdanında çoktan yitirmiş olduğu kaydedilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında,İsrailli yetkililerin, tüm dünyanın gözü önünde kadınları ve çocukları öldürerek, hastaneleri bombalayarak işledikleri suçları örtbas edemeyecekleri, dikkatleri başka yöne çekemeyecekleri, dünya kamuoyunda derin infial uyandıran insanlık suçlarının azmettiricileri ve faillerinin er ya da geç yargılanacakları dile getirildi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında Türkiye’nin, Gazze’deki katliama karşı çıkmaya ve Filistin halkının haklı davasını desteklemeye devam edeceğinin de altı çizildi.