NATO, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan için başsağlığı mesajı yayımladı. NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Reisi ve Abdullahiyan dahil helikopter kazasında yaşamını yitirenler için İran halkına taziye dileklerini iletti.

Ibrahim Reisi Helikopter Bell 212 20052024 1

AB'DEN TAZİYE MESAJI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yazılı bir açıklama yaptı. Borrell'in açıklamasında, "AB, pazar günü meydana gelen trajik helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer İranlı yetkililer için taziyelerini sunar." ifadesi yer aldı. Borrell, kazadan etkilenen İran vatandaşlarına ve kurbanların ailelerine başsağlığı diledi.

Josep Borrell A B Yuksek Temsilcisi 18032024 3

HELİKOPTER KAZASI VE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Reisi, dün İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılış törenine katıldı. Reisi, dönüş yolunda beraberindeki Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle birlikte helikopter kazası geçirdi. İran’ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA, helikopter enkazının koordinatlarını tespit ederek İran makamlarıyla paylaştı. Belirtilen noktaya ulaşan İranlı ekipler, kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Bayraktar Akinci Tiha Arsiv 22Subat2024

GEÇİCİ CUMHURBAŞKANI ATAMASI VE YENİ SEÇİM SÜRECİ

Reisi’nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından, Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi. İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeler yapması gerekiyor. İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Iran Muhammed Muhbir 20052024 4